03:37, sob, 20. Apr

Lackova cesta: “Naše hiše se tresejo, okna vibrirajo”





V naše uredništvo so se obrnili stanovalci na Lackovi cesti v Limbušu. Na omenjeni cesti je prepovedana vožnja tovornih vozil težjih od 7,5 tone. V zadnjem letu pa se je zelo povečalo število tovornih vozil, ki pravil ne spoštujejo.

“Naše hiše se tresejo, okna vibrirajo in tudi zelo glasno je”

Po opisu enega izmed stanovalcev tovornjaki vozijo vsak dan tudi pred 5. uro zjutraj in pozno zvečer. “Naše hiše se tresejo, okna vibrirajo in tudi zelo glasno je. Cestišče ni zgrajeno za tako težka vozila, zato se hitreje obrablja. V tem letu sta zaradi tresljajev pod cesto počili dve vodovodni cevi. Velikokrat se srečata dva tovornjaka ali tovornjak – avtobus, kar je zaradi ozkega cestišča zelo težko, zato vozniki tudi zapeljejo na pločnik. Še največja nevarnost pa je, ker na desni strani ceste, iz smeri Radvanja poti Limbušu, ni pločnika in na veliko prehodih za pešce morajo otroci, ki so namenjeni v šolo prečkati zelo prometno cesto ali hoditi po nevarnem cestišču do prehoda za pešce ki je lahko oddaljen tudi do 300 metrov, med tem pa se morajo izogibati nevarnemu prometu.”

Kljub večkratnemu posredovanju krajevne skupnosti policija ne ukrene ničesar, zapiše stanovalec, ki želi ostati anonimen.

Predsednik KS Limbuš Andrej Šauperl nam je dejal, da večkrat opozarjajo na ta problem. Tako policijo kot pristojne službe Mestne občine Maribor. “Dejali so nam, da so nameščene ustrezne table, ki prepovedujejo vožnjo težkim vozilom, prav tako smo kasneje na urad za komunalo naslovili prošnjo za nekaj dodatnih prehodov za ceste, a do sedaj nismo prejeli pozitivnega odgovora.”

Strinja se tudi s stanovalcem saj je dejstvo, da je pločnik samo na južni strani, kar pomeni, da morejo vsi pešci iz kar precej velikega naselja to prečkati tam, kjer ni prehoda za pešce ali pa hoditi po neutrjenem delu cestišča do prvega prehoda, kar je prav tako nevarno.

“Sestali smo se z rajonsko policistko, ki nam je zagotovila, da bodo izvajali poostren nadzor. Težko pa je na tej cesti ustaviti kakšen kamion, ker ga nimajo kam umakniti, če ga na cesti pa tako rekoč ustavijo promet,” pove Šauperl in doda, da v prihodnjih mesecih pričakujejo še večje obremenitve, saj se bo zaprl ruški most in bo promet bistveno večji.

Na občini nepravilnosti na cesti ne ugotavljajo

Obrnili smo se na Mestno občino Maribor in jih prosili za komentar. Odgovorili so nam: “Po pregledu ceste na novozgrajenem odseku, do krožišča v Pekrah, zaposleni na MO Maribor niso ugotovili nobenih nepravilnosti. Opazili pa so, da se pri Hišni številki 258 na Lackovi cesti, to je center Limbuša, nahaja en prekop, gre za okvaro vodovoda.” Prevoza tovornih vozil niso komentirali in so nas obrnili na PU Maribor.

Policija je s problematiko seznanjena

Obrnili smo se tudi na PU Maribor, kjer nam je Miran Šadl pojasnil, da so s problematiko seznanjeni. Zato tam, ob rednem delu opravljajo nadzore. Prednostno je za to pristojna tamkajšnja vodja policijskega okoliša.

“Na Lackovi cesti v Limbušu je promet prepovedan za tovorna vozila nad 7,5 t, razen za lokalni promet, kar pa vključuje vozila, ki imajo dostavo v Limbušu in vozila, ki prevažajo gradbeni material do gradbišč ob Lackovi cesti, kakor tudi za tovorna vozila, katerih vozniki si pridobijo dovoljenje podjetja Nigrad,” pojasni. Problematika po njegovih besedah nekoliko bolj izstopa v zadnjem času, zaradi gradnje nove obvoznice – “podaljška Ceste proletarskih brigad” in posledično občasnih zapor lokalnih cest.

V skladu z možnostmi bodo ob rednem delu nadaljevali z nadzori na tej lokaciji, prav tako se je vodja policijskega okoliša v zvezi s to problematiko in v cilju iskanja ustrezne rešitve, že povezala z vodstvom Krajevne skupnosti Limbuš.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.