04:26, tor, 23. Jul

Lani padec prodaje stanovanjskih nepremičnin v EU





Število transakcij za prodajo stanovanjskih nepremičnin je lani upadlo v 13 od 16 članic EU, za katere je imel evropski statistični urad Eurostat podatke. V medletni primerjavi je bil največji padec v Luksemburgu, največja rast pa na Cipru. Enega večjih padcev je zabeležila tudi Slovenija, kjer se je število transakcij zmanjšalo za petino.

Lani je bilo tako drugo zaporedno leto, da je večina držav članic EU zabeležila upad števila transakcij za prodajo stanovanjskih nepremičnin. Leta 2022 so padec zaznali v 10 članicah.

Po podatkih Eurostata je bil lani največji medletni padec števila tovrstnih transakcij v Luksemburg, znašal je 43,3 odstotka. Sledile so Avstrija (-26,4 odstotka), Madžarska in Finska (obe po -24,5 odstotka) ter Francija (-21,5 odstotka).

Takoj za Francijo se je nahajala Slovenija, kjer se je število transakcij za prodajo stanovanjskih nepremičnin lani na letni ravni zmanjšalo za 20 odstotkov.

Na drugi strani so največji porast števila transakcij zabeležili na Cipru, rast je bila 31-odstotna. Rast sta imeli še Poljska (+3,9 odstotka) in Irska (+0,6 odstotka).
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.