17:22, sob, 6. Jul

Lani prostovoljsko delo opravljalo 226.106 prostovoljk in prostovoljcev





Lani je v Sloveniji prostovoljsko delo v prostovoljskih organizacijah opravljalo 226.106 prostovoljcev, kar je okrog 37.500 več kot leto prej, kažejo podatki skupnega poročila o prostovoljstvu za leto 2022. Poročilo je oddalo 2341 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, kar je 109 več kot leta 2021.

Analiza podatkov iz poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji, ki ga vsako leto pripravi ministrstvo za javno upravo, kaže, da je v letu 2022 poročilo o prostovoljskem delu skladno z zakonom o prostovoljstvu oddalo 2341 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, od tega 2094 prostovoljskih organizacij in 247 organizacij s prostovoljskim programom.

V poročilu so predstavljeni uradni podatki o organiziranem prostovoljskem delu, ki se opravlja v okviru prostovoljskih organizacij in ga posameznik izvaja redno in najmanj 24 ur letno. Ni pa zajeto prostovoljstvo, ki se opravlja v okviru organizacij, ki se niso vpisale v vpisnik ali pa se opravljajo manj kot 24 ur letno. Zato na ministrstvu ocenjujejo, da je v Sloveniji prostovoljskega dela več, kot ga zajamejo uradne evidence. Poudarjajo, da je pomembno, da se prostovoljske organizacije vpišejo v vpisnik, saj je le tako viden celosten prispevek prostovoljskega dela k družbeni blaginji.

Povprečno število prostovoljcev na organizacijo zelo niha

V preteklem letu je bilo v povprečju na organizacijo aktivnih 96 prostovoljcev, leto prej pa pa 84. Povprečno število ur na organizacijo je v primerjavi z letom 2021 rahlo upadlo. Prostovoljci so lani opravili 9.245.305 ur prostovoljskega dela. Največ prostovoljskega dela je bilo ponovno opravljenega na področju socialne dejavnosti, in sicer 58,1 odstotka, so objavili na spletni strani ministrstva.

Med prostovoljci je več žensk (57,8 odstotka) kot moških (42,2 odstotka)

Največji delež prostovoljk in prostovoljcev je v dveh starostnih skupinah – od 30 do 60 let in nad 60 let. Delež prostovoljk in prostovoljcev v starostni skupini nad 60 let je najvišji v društvih upokojencev, ki delujejo na področju sociale. Visok je tudi delež prostovoljcev moškega spola v starostni skupini od 30 do 60 let, ki delujejo na področju športa oziroma rekreacije. Najmanj prostovoljcev je v starostni skupini do 18. leta.

Skupaj je bilo v preteklem letu opravljenega organiziranega prostovoljskega dela v vrednosti 92.625.736 evrov, kar nedvomno kaže na velik prispevek prostovoljskega dela k splošni družbeni blaginji v Sloveniji, so zapisali na ministrstvu.

Vlada se je s skupnim poročilom o prostovoljstvu za lansko leto že seznanila. Zaveda se, da lahko ravno s spodbujanjem in prepoznavanjem prostovoljstva prispeva k solidarni in vključujoči družbi, zato je v letošnjem letu ministrstvo z vključujočim in transparentnim postopkom aktivno pristopilo k pripravi samostojne Strategije razvoja prostovoljstva za obdobje 2024 – 2028.

Prav tako je ministrstvo z namenom spodbujanja kakovostnega in organiziranega prostovoljstva oktobra 2022 objavilo javni razpis za razvoj prostovoljskih organizacij, katerega namen je subvencioniranje 35 trajnostno naravnanih delovnih mest za mentorje in koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah ter kreiranju novih prostovoljskih programov v okolju oziroma skupnosti.

VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.