12:33, tor, 23. Apr

“Leta niso merilo – aktivirajmo potencial”





Mestna občina Maribor in fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA sta včeraj v Centru alternativne in avtonomne produkcije strokovno razpravo ter predstavitvijo dosedanjih dosežkov EU projekta Senior Capital, ki se loteva iskanja in preizkušanja novih rešitev za spopadanje s posledicami demografskih sprememb, ki bistveno vplivajo tudi na položaj starejših na trgu dela.

Z mednarodnim projektom Senior Capital, v katerem kot partnerja sodelujeta tudi Mestna občina Maribor in Fundacija Prizma si prizadevajo vzpostaviti močnejšo gospodarsko vlogo genracije 50 +, kar terjajo demografske spremembe s katerimi se soočamo. Z naraščajočo problematiko brezposelnosti se ne srečujemo le mladi, temveč ta izziv predstavlja še posebej pereč problem za generacije 50+, saj sprememba pokojninske zakonodaje terja njihovo daljše ostajanje na trgu dela. Podatki kažejo, da je slovenska še posebej podravska generacija 50+ manj delovno aktivna in nadpovprečno brezposelna. Med delodajalci večinoma prevladuje prepričanje, da so to kadri, v katere se ne splača več vlagati, da so predragi in nemotivirani za spremembe in učenje. Posledično jih tudi neradi zaposlujejo. To je velika gospodarska in družbena škoda, saj imajo ljudje, stari 50 let in več, veliko koristnih in uporabnih izkušenj ter znanja, so predani svojemu delodajalcu in imajo visoko delovno etiko. Veliko jih je tudi povsem zdravih, fizično aktivnih in pripravljenih na učenje.

MOM in Fundacija Prizma sta se v projektu prav zaradi navedenega lotila razvoja pilotnega programa, ki celovito pristopa k aktiviranju in zaposlovanju generacij 50+, izboljševanju delovnih pogojev znanje v podjetjih in organizacijah ter spodbujanja njihove podjetnosti, predvsem na področju razvoja in udejanjenja socialno podjetniških iniciativ. K sodelovanju v strateški razvojni skupini sta pritegnila številne deležnike iz regije in širše (Univerza v Mariboru, Andragoški zavod – ljudska univerza Maribor, Občina Slovenska Bistrica, MDDSZEM, SPIRIT, Skupnost občin Slovenije, Zavod RS za zaposlovanje, idr.) s katerimi skupaj razvijajo celovit paket ukrepov / programov, upravljanja s starostno raznoliko delovno silo in nenazadnje na področje razvoja storitev in produktov namenjenih starajoči se populaciji.

Na dogodku so tako včeraj predstavili dosedanje izkušnje tako strokovnih delavcev, deležnikov kot udeležencev interdisciplinarnega programa, poimenovanega “Izkušnje štejejo”, ki generacijam 50+, ki iščejo priložnost za zaposlitev ali delo, možnosti za razvoj ali spremembo poklicne kariere ali se preprosto želijo aktivirati, nudi podporo na področju osebnega in kariernega razvoja, iskanja zaposlitve ter razvoja podjetniških oz. prednostno socialno podjetniških iniciativ.

DSC_8447

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.