19:48, sre, 26. Jun

Letna skupščina delničarjev MOL odobrila dividende v višini 280 milijard forintov





Na letni skupščini Skupine MOL so delničarji potrdili poročilo upravnega odbora o finančnih rezultatih za leto 2022 in konsolidirane računovodske izkaze.

Skupščina je sklenila izplačati dividende v višini približno 280 milijard forintov, v upravni odbor je ponovno izvolila Zsolta Hernádija, dr. Andrása Lánczija in Zoltána Áldotta pa v nadzorni svet.

Leto 2022 je bilo za Skupino MOL uspešno, saj je dosegla 4,7 milijarde USD čistega EBITDA, kar je 43 odstotkov več kot leto prej. Segment Downstream (rafinerije in trženje) je z učinkovitostjo rafinerij prispeval 2,2 milijarde USD.

EBITDA segmenta Upstream (raziskave in proizvodnja surove nafte) je znašal 2,2 milijarde dolarjev, kar je 69 odstotkov več kot leto prej in potrjuje stabilnost mednarodnega in domačega portfelja MOL- a v letu, ki so ga zaznamovale visoke cene nafte in plina.

Potrošniške storitve (maloprodaja) so dosegle EBITDA v višini 320 milijonov dolarjev, kar je 47 odstotkov manj kot leto prej, kar je posledica regulacije cen v Srednji in Vzhodni Evropi. EBITDA segmenta plina (Gas Midstream) v višini 163 milijonov dolarjev je za 20 odstotkov višji od prejšnjega leta, na kar je vplivalo povečano povpraševanje po domačem in čezmejnem transportu ter nenehno polnjenje skladišč.

Letna skupščina je potrdila predlog upravnega odbora za izplačilo dividend v višini približno 280 milijard forintov, kar je več kot lani. Dober rezultat in stabilna bilanca sta omogočila povišanje vrednosti osnovne dividende na delnico s 100 forintov lani na okoli 150 forintov letos, delničarji pa so odobrili tudi izredno dividendo v višini okoli 200 forintov.

Zsolt Hernádi, predsednik in izvršni direktor Skupine, je ob tem povedal: “V preteklem letu smo se morali prilagoditi posledicam vojne, paketom sankcij ter izrednim davkom in režimom omejitve cen, ki so bili uvedeni v več državah v regiji. Poskrbeti smo morali za energetsko oskrbo regije v skladu z mednarodnimi predpisi. Kljub številnim izzivom, s kakršnimi se še nismo srečali, smo izpolnili naše najpomembnejše poslanstvo: uspeli smo zagotoviti oskrbo regije z gorivi, hkrati pa ohranili našo energetsko suverenost in konkurenčnost. Nadaljevali smo uspešno poslovanje v naši rafineriji Százhalombatta, v Slovnaftu pa začeli z diverzifikacijo predelave surove nafte.  Prav danes je v Bratislavo prispela prva pošiljka Azeri Light surove nafte iz polja ACG v Azerbajdžanu, v katerem smo solastniki.  Hkrati smo uresničevali naše strateške cilje. Pridobili smo koncesijo za ravnanje z gospodinjskimi odpadki, s katero bomo odgovorni za ravnanje s 5 milijoni ton komunalnih odpadkov na bolj trajnosten način. Kljub številnim izzivom smo postali močnejši. Presegli smo zastavljene cilje in leto zaključili z najboljšimi finančnimi rezultati doslej.”

Letna skupščina je za obdobje prihodnjih pet let Zsolta Hernádija ponovno izvolila v upravni odbor, prof. dr. András Lánczi in Zoltán Áldott pa sta bila s petletnim mandatom ponovno izvoljena v nadzorni svet. Delničarji so po odstopu Mártona Nagyja v nadzorni svet in revizijsko komisijo s petletnim mandatom imenovali Pétra Bírója.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.