21:59, čet, 28. Mar

Letošnji predlagani rebalans proračuna nadaljuje pot po odborih





S predlaganim rebalansom letošnjega proračuna, ki je v sredo začel pot v DZ, se bodo danes seznanili odbori DZ za kulturo, za gospodarstvo ter za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Kultura je eno od področij, ki se jim po predlogu obeta manj sredstev, in sicer za 8,3 milijona manj v primerjavi s sprejetim proračunom.

Slika je simbolična

Na postavki ministrstva za kulturo predlagani rebalans predvideva nekaj manj kot 189,5 milijona evrov oziroma za 8,3 milijona manj v primerjavi s sprejetim proračunom za letos, ki je predvideval 197,8 milijona evrov.

Po navedbah ministrstva je informacijo o nižanju proračuna treba brati vsebinsko, s temeljito analizo podatkov. Po njihovih pojasnilih v resnici ne gre za tako obsežno krčenje, ampak za prenos kohezijskih sredstev v naslednji dve proračunski leti. Kot so poudarili na ministrstvu, se integralna sredstva v resnici zmanjšujejo samo za dva milijona evrov.

Predlog je sicer izzval nasprotovanja sindikatov Glosa in Sviz ter Asociacije.

Za svoji področji se bosta s predlaganim rebalansom danes seznanila še odbora DZ za gospodarstvo ter za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Za prvo je predvidenih skoraj 140 milijonov evrov več, za drugo pa dobrih 65.000 evrov več sredstev kot v sprejetem proračunu.

Rebalans je potreben zaradi nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19. Skladno s tem je vlada predvidela zvišanje sredstev tistih ministrstev, katerih stroški so se zaradi epidemije najbolj povečali.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.