13:01, sob, 20. Apr

Levica: Čas je, da tudi Apple, Facebook, Amazon, Google in Airbnb začnejo plačevati pravične davke v Sloveniji





Stranka Levica izpostavlja, da  Apple, Facebook, Amazon, Google (Alphabet) in Airbnb v Sloveniji in drugod po Evropi služijo milijone, a ne plačujejo praktično nobenega davka na dobiček. Zato v Levici predlagajo  Zakon o davku na digitalne storitve (DDS), s katerim bi obdavčili digitalne storitve, ki jih velike digitalne korporacije ponujajo v Sloveniji.

Poslanska skupina Levice je danes v parlamentarni postopek vložila Predlog Zakona o davku na digitalne storitve.  Z zakonom bi po sedemodstotni stopnji obdavčili storitve digitalnih multinacionalk, ki v Sloveniji letno ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prometa, ki pa se še povečuje.

Prvih šest med desetimi največjimi svetovnimi multinacionalkami je po besedah poslanca Levice Luka Mesca digitalnih podjetij. Gre za Apple, Microsoft, Amazon, Google, Facebook in Alibaba. Skupna vrednost teh šestih podjetij je 9291 milijard dolarjev, kar je približno 173-kratnik slovenskega BDP.

Vendar pa ta podjetja v Sloveniji in v EU praktično ne plačujejo davka. Po podatkih EU je Apple leta 2018 v EU plačal “pičlih 0,7 odstotka davka na dobiček”, je na novinarski konferenci v DZ pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

To je po besedah Mesca nezaslišano, sploh zato, ker ta podjetja ne ustvarjajo vrednosti same po sebi, ampak jim vrednost ustvarjajo uporabniki. Največja digitalna podjetja, ki opravljajo digitalne storitve, se hranijo s podatki uporabnikov, ki jih nato prodajajo oglaševalskim podjetjem. Google in Facebook tako zavzemata že 20 odstotkov svetovnega oglaševalskega kolača, je pojasnil.

Ta denar se po njegovih besedah ne vrne niti ljudem, ki z vnosi podatkov njihovo vrednost ustvarjajo, niti državam, v katerih so ti vnosi ustvarjeni. Vse dobiček poberejo družbe same, in to zlasti zaradi zastarelih davčnih ureditev, zato pa tudi so ene najbolj dobičkonosnih podjetij na svetu.

Evropska komisija je leta 2018 sicer predlagala direktivo, s katero bi ta podjetja začela obdavčevati drugače, vendar je zaradi blokade štirih držav uveljavljanje direktive leto pozneje zaustavile, je spomnil koordinator Levice. Kljub temu so mnoge evropske države takšno direktivo uvedle, junija lani pa je odbor za finance tudi sprejel poziv ministrstvu za finance, naj takšen predlog pripravi do aprila letos.

Ker takšnega predloga ministrstvo ni pripravilo, so ga pripravili v Levici. Z njim bi v Sloveniji digitalne storitve multinacionalk obdavčili po sedemodstotni stopnji. Po podatkih finančne uprave ta podjetja v Sloveniji letno ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prometa. Z zakonom pa bi ob pričakovanem povečevanju prometa v prihodnjem letu v proračun dobili okoli 10 milijonov evrov, je še povedal Mesec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.