05:35, pet, 19. Apr

Levica: Naj delajo podjetniki sami, če želijo imeti trgovine ob nedeljah odprte





“Poslanci bodo prihodnji teden na seji Državnega zbora dokončno odločali o podpori zakonu Levice o zaprtju trgovin ob nedeljah. Čeprav smo v Levici uspeli oblikovati politično voljo za zaprtje trgovin ob nedeljah, je bilo zaradi prelomljenih obljub nekaterih poslancev in pritiska kapitala, zlasti Trgovinske zbornice Slovenije, dokončno odločanje o zakonu preloženo z julija na september. Zaradi tega so bili med poletjem delavke in delavci zopet prisiljeni v delo ob nedeljah in dela prostih dneh,” so zapisali v Levici v sporočilu za javnost.

Odločanje o zakonu je bilo tako preloženo, “ker je poslancem uspelo izglasovati spremembo našega predloga, ki bi omogočila, da so trgovine do 200 kvadratnih metrov lahko odprte, če delo opravljajo študenti ali upokojenci. V Levici bomo z amandmajem vztrajali pri prvotni, že dogovorjeni in za delavce pravični rešitvi, ki določa, da so delavci ob nedeljah prosti, lahko pa delajo podjetniki sami, če želijo imeti trgovine ob nedeljah odprte,” so zapisali v sporočilu in dodali: “In seveda pri osnovnem namenu zakona – da trgovine ob nedeljah zapremo in da 30.000 delavk in delavcev v trgovini končno dobi nedeljo kot dela prost dan in s tem pravico do počitka.”

FOTO: Pixabay

Delavci vseh panog solidarno podpirajo zaprtje trgovin v nedeljo

Med obravnavoe tega zakona je bilo v državni zbor poslanih 37 pisem podpore, velika večina s strani delavk in delavcev v trgovinah, ki so razkrili, kaj pomeni delo v nedeljo in kako negativno vpliva na družinsko in socialno življenje, so še zapisali in izpostavili: “Vsi, ki so pisma podpore prebrali in poslušali nastope delavk in delavcev v Državnem zboru, lahko razumejo, zakaj je anketa med delavkami in delavci v trgovini pokazala kar 95 % podporo zaprtju trgovin ob nedeljah. V Levici pozdravljamo tudi peticijo in zbiranje podpisov Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) za sprejetje Zakona o trgovini med delavci in delavkami v trgovinah.”

Med pismi podpore so tudi pisma sindikatov netrgovinskih dejavnosti, ki solidarno podpirajo prizadevanja delavcev v trgovini. “Skupaj z delavkami in delavci, ki jim s tem zakonom zagotavljamo proste nedelje, stojijo tudi delavci v gostinstvu in turizmu, gasilci, kulturni delavci, delavci v industriji ter delavci v javnem sektorju – medicinske sestre, zdravniki in drugo zdravstveno osebje, učitelj in učiteljice, policisti in policistke, zaposleni v domovih za starejše občane in v drugih zavodih.” so zaključili v sporočilu za javnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.