19:58, čet, 18. Apr

LEVICA: PKP 6 dodeljuje delodajalcem milijardo evrov pomoči, GZS hoče zaposlenim zamrzniti minimalne plače





Stranka Levica se odziva na PKP 6 in opozarja: “Gospodarska zbornica Slovenije nadaljuje s pritiski za znižanje minimalne plače. V svojem najnovejšem pozivu predlagajo, da se v PKP6, v katerem je za pomoči podjetjem že namenja dodatna milijarda evrov, podjetjem nameni še več javnega denarja, istočasno pa delavcem za 2 leti zmrzne minimalno plačo. Predlog GZS je: dajte nam več denarja, da lahko delavcem damo manj, kot jim po zakonu pripada.” 

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

S predlogom želijo predstavniki kapitala preprečiti dokončno uveljavitev Zakona o minimalni plači. Po formuli, ki je bila sprejeta na predlog Levice, bi namreč morala minimalna plača od 1.1. 2021 vsaj za 20 % presegati minimalne življenjske stroške, kar pomeni, da bi se morala povišati na 736 evrov neto mesečno. Nov koncept minimalne plače, ki se postopno uvaja, je garant, da nihče, ki dela, ne bo živel v revščini, so zapisali v sporočilu za javnost pri Levici.

“A predstavniki kapitala v zasledovanju svojih interesov spregledajo življenjske potrebe delavcev in njihovih družin. Njihova najbolj osnovna pravica je, da je dostojno delo tudi dostojno plačano. Formula, ki bi morala stopiti v veljavo z novim letom, pomeni prav to,” menijo pri Levici in dodajajo: “Če se zamrznitev minimalne plače uveljavi, to pomeni znižanje pričakovane minimalne plače za delavce, ki v trenutni epidemiji tvegajo svoje zdravje z delom v proizvodnji, v trgovinah, v dostavi, v kuhinjah, v domovih starejših, občanov, v bolnišnicah, v reševalnih vozilih, v laboratorijih in drugje.”

Izpostavili so še, da so delodajalci, ki so pred krizo vsak poseg države v gospodarstvo kritizirali kot poseg v svobodno gospodarsko pobudo, takoj, ko je nastopila kriza (tako kot ob zadnji krizi), od države zahtevali milijarde. “Potem ko se leta upirali vsakršnemu dvigu davkov, se ob izbruhu krize obnašajo, kot da jim javna sredstva, ki jih vsi skupaj zbiramo z davki, pripadajo,” so v Levici ostri. “V rebalansu proračuna za leto 2020 je bilo za subvencije privatnim podjetjem in zasebnikom zagotovljenih kar 1,4 milijarde EUR, od tega je bilo 935 milijonov neposredno povezanih s pomočjo v okviru protikoronskih ukrepov. S PKP 6 pa se gospodarstvu zagotavlja nova milijarda evrov. Strošek, ki bo nastal zaradi dviga minimalne plače, je v primerjavi s temi zneski le kaplja v morje,” še izpostavljajo.

Medtem, ko v Nemčiji in Švici v naslednjih letih načrtujejo dvige minimalnih plač, se minister za gospodarstvo v Sloveniji s kapitalom dogovarja, kako delavce, ki v epidemiji tvegajo svojo glavo, nagraditi z znižanjem plač, razlagajo in zaključujejo: “V Levici se bomo poskusom znižanja minimalne plače uprli z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo in nasprotno, tudi za delavce v zasebnem sektorju, ki delajo v času epidemije, predlagali krizne dodatke.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.