09:33, pet, 29. Mar

Lovrenc na Pohorju si z obnovo ceste do Peska obeta spodbudo razvoju turizma





Predvidoma spomladi 2018 se bo začela temeljita rekonstrukcija dobrih dveh kilometrov državne ceste skozi Lovrenc na Pohorju, ki je ocenjena na 4,9 milijona evrov in jo v 70 odstotkih financira država. Ta kasneje načrtuje obnovo celotne trase ceste od Rute prek Lovrenca do Peska, s čimer si v Lovrencuobetajo predvsem spodbudo razvoju turizma.

Foto: STA
Foto: STA
 Sporazum o sofinanciranju rekonstrukcije dela regionalne ceste Ruta-Lovrenc-Pesek so danes v Lovrencu na Pohorju podpisali minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, župan Občine Lovrenc na Pohorju Joško Manfreda ter predstavnika družb Telekom Slovenije in Telemach Rotovž.

Rekonstrukcija ceste skozi Lovrenc je prva od treh faz projekta obnove okoli 18 kilometrov ceste od Rute pri reki Dravi prek Lovrenca do Peska, ki leži v bližini pohorskega smučišča Rogla.

Kot je ob današnjem podpisu sporazuma dejal minister Gašperšič, računa, da bo celotna obnova končana v treh do štirih letih, sta pa preostali dve fazi odvisni od razpoložljivih finančnih sredstev v državnem proračunu. Obnovo celotne trase ocenjuje na 26 milijonov evrov, že kratkoročno pa bodo po njegovih besedah za vzdrževanje ceste od Lovrenca proti Pesku namenili toliko sredstev, da bo v bližino priljubljene pohorske turistične točke Lovrenških jezer možno pripeljati avtobuse.

Rekonstrukcija ceste skozi Lovrenc, vredna skoraj pet milijonov evrov, bo vključevala tudi izgradnjo pločnikov skozi naselje, postavitev nove cestne razsvetljave, ureditev avtobusnega postajališča ter ureditev oz. obnovo kanalizacijske in telekomunikacijske infrastrukture.

Odkupi zemljišč se bodo začeli predvidoma še letos, saj bodo cestišče širili, župan Manfreda pa težav pri tem ne pričakuje. Poudaril je, da bodo pri tem ohranili trško jedro, na katerega so v kraju z več kot 900-letno zgodovino zelo ponosni. Obnova ceste skozi Lovrenc naj bi se po napovedih zaključila spomladi 2019.

Ob današnjem podpisu sporazuma je Manfreda poudaril pomen obnove te ceste za razvoj gospodarstva, predvsem pa turizma v občini. Spomnil je, da so v preteklosti, ko je bila na Rogli samo ena mala koča, v Lovrencu imeli dva hotela, polna gostov, ki ju danes ni več, in smučišče. Po stagnaciji turizma v zadnjih 25 letih si zdaj v občini prizadevajo za vnovičen turistični razvoj, je poudaril župan.

Današnji podpis sporazuma je v lovrenškem kulturnem domu pospremilo nekaj občanov, ki so nekateri želeli tudi odgovore na čisto konkretna vprašanja pri izvedbi projekta. Ker danes te možnosti niso imeli, je župan obljubil, da bodo vsa vprašanja zbrali in od pristojnih dobili odgovore ter stvari uredili tako, da nobeden od občanov ne bo razočaran ali oškodovan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.