12:43, pet, 29. Mar

LPR in Divjak Mirnikova odločno proti prodaji Farmadenta





LPR – Lista za pravičnost in razvoj je na današnji novinarski konferenci izpostavila problematiko Farmadenta. Na sejo Mestnega sveta Mestne občine Maribor je namreč v ponedeljek, 23. novembra 2020, župan MOM Saša Arsenovič na dnevni red med drugim uvrstil točko za privatizacijo družbe Farmadent. V LPR pozivajo župana in svetnike MOM, da se predlagano gradivo umakne.

FOTO: Galerija keramike

LPR – Lista za pravičnost in razvoj je po besedah Stojana Auerja poslala vprašanja upravi podjetja in županu Arsenoviču, katere ukrepe je družba sprožila zoper konkurenco, ki naj bi ovirala družbo pri nabavah s surovinami, a uradnega odgovora do danes, še niso dobili. Na novinarski konferenci je bil še Primož Juhart, preko povezave pa tudi Lidija Divjak Mirnik, poslanka v Državnem zboru.

Neuradno pa naj bi uprava družbe prijavo na AVK naslovila šele pred dnevi, po zastavljenih vprašanjih LPR, je zapisano v sporočilu za javnost. To po besedah LPR lahko pomeni, da uprava in predstavnik lastnika župan MOM naj ne bi storila ničesar za zaščito poslovnih interesov družbe, preden je bil oblikovan predlog za privatizacijo.

Tudi na vprašanje, koliko je družba Farmadent, ki je edina specializirana za nabavo in distribucijo medicinske opreme, sanitetne opreme in zdravil, pridobila poslov pri nabavah zaščitne opreme za reševanje življenj, ki jih je država razpisala v okviru razglašene epidemije covid – 19, po besedah LPR niso dobili odgovora. “Trdijo, da gre za poslovno skrivnost. Glede na izkaze ERAR-ja, pa družba ni pridobila niti enega posla, kar posledično pomeni velik vprašaj tako za družbo, kot za Nadzorni svet družbe,” so zapisali v sporočilu za javnost LPR.  Omenili so še, da če bi namreč družba pridobila posle, bi to pomenilo  znaten zalogaj za proračun MOM.

Postavljajo pa še vprašanje, kako so potekale nabave materiala: “Zakaj so lahko zasebniki praktično brez referenc sodelovali pri dobavah materiala za reševanje življenj, po drugi strani pa Farmadent, družba v 100 % družbeni lasti, z vsemi potrebnimi referencami ni pridobila niti enega evra?”

Menijo, da bi morala uprava Farmadenta in predlagatelj prodaje župan Arsenovič dolžna podati odgovore še pred postopkom prodaje. Pa tudi, da bi to temo morala obravnavati tudi posebna preiskovalna komisija Državnega zbora RS v ustanavljanju.

Lidija Divjak Mirnik  je ob tem napovedala, da bo Vlado RS in ministra za gospodarstvo pozvala k preučitvi predloga, da se družbo Farmadent namesto prodaje prenese v upravljanje na SDH in se ji, da bi se izognili privatnim interesom, dodeli funkcijo ključnega državnega partnerja pri nabavi cepiva za Covid-19.

Ob zaključku poročanja o novinarski konferenci pa je Stojan Auer še izpostavil, da se čudijo, da na napovedani seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor ni niti ene točke, ki bi se ukvarjala s tem, kako pomagati občanom in občankam med epidemijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.