11:16, pet, 5. Jul

Luka Dončić zahteva perfektno predstavo za zmago proti Grčiji





Slovenski košarkarji so s prepričljivo zmago proti Novi Zelandiji popravili bled vtis s prve tekme proti Hrvaški, polfinale kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre proti Grčiji v soboto ob 16.30 pa bo razkril domet reprezentance z Luko Dončićem na čelu.

Slovenija za drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre potrebuje še dve zmagi. Najprej bo morala premagati gostitelje turnirja z Giannisom Antetokounmpom na čelu, nato pa potencialno v finalu verjetno še Hrvaško, ki ima do finala precej lažjo pot, saj jo v soboto zvečer v polfinalu čaka Dominikanska republika.

Grčija je vse od začetka turnirja prvi favorit za edino olimpijsko vozovnico iz Pireja. Uvodni dve tekmi v bistveno lažji skupini kot je bila slovenska to zgolj potrjujeta. Zasedba, ki jo vodi zdaj že legendarni Vasilis Spanulis, se je sprehodila čez predtekmovanje; Dominikansko republiko je premagala s 27 točkami razlike, Egipt pa s 93:71.

Prvi zvezdnik Grčije Antetokounmpo, prvak lige NBA 2021 z Milwaukeejem in dvakratni MVP najmočnejše lige na svetu, je igral le na prvi tekmi, na kateri je ob stoodstotnem metu iz igre dosegel 32 točk.

Slovenski igralci so po zmagi proti Novi Zelandiji, na kateri so imeli v zadnjem napadu dva meta za tri točke, da bi slavili z 29 točkami razlike in osvojili prvo mesto ter se v polfinalu izognili Grčiji, poudarili, da je treba za pot v Pariz premagati vse tekmece v Pireju, hkrati pa priznali, da jih v soboto čaka zelo težko delo.

Luka Dončić je dejal, da je zmaga dosegljiva le ob perfektni predstavi, saj Grčija ni zgolj Antetokounmpo, ampak ima še kopico izjemnih posameznikov; Nika Kalatesa na mestu organizatorja igre, v bližini košev Kostasa Papanikolaja, kot naturaliziranega igralca branilca Thomasa Walkupa in pod košema 217 centimetrov visokega Georgiosa Papajanisa ter Konstantinosa Mitogluja (210 cm). Zgolj dva igralca Grčije nista člana evroligaških klubov.

Selektor Aleksander Sekulić se zaveda izziva, ki je pred slovensko reprezentanco. Optimizem lahko črpa iz borbene predstave proti Novi Zelandiji, izkušenj s prejšnjega olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu, kjer si je Slovenija izborila pot v Tokiu z zmago v finalu proti gostiteljem Litovcem, ter predvsem dejstva, da ima v svoji zasedbi enega najboljših posameznikov na svetu.

“Veselimo so dvoboja z Grčijo. To bo poslastica za košarkarske sladokusce. Obe ekipi imata isti cilj, to je uvrstitev na olimpijske igre. Resda so Grki pred 10.000 glavo množico glasnih navijačev v prednosti, vendar tudi mi imamo svoje načrte, ki jih lahko dosežemo, če bomo pokazali pravi obraz,” je na novinarski konferenci dejal Sekulić.

Njegov kolega na grški klopi Vasilis Spanulis pa je povedal: “Luka Dončić je v prvi vrsti izjemna oseba, ki je vzor mladim po celem svetu, hkrati pa eden od najboljših košarkarjev na svetu. Vsi vemo, česa je sposoben, zato bo naša naloga, da ga ustavimo z ekipno obrambo, tako da ne bo mogel razigravati soigralcev, ki so lahko zelo nevarni, če nisi pozoren in zbran.”
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.