03:15, sob, 10. Avg

Maribor bo gostil konferenco Specialne olimpijade





Društvo specialna olimpiada Slovenije bo naslednji teden, 25. in 26. oktobra, v Mariboru pripravila Evropsko konferenco specialne olimpijade. V Hotelu Habakuk v Mariboru pričakujejo 50 vodij evroazijskih programov, vseh gostov pa bo 130.

Častni pokrovitelj dogodka bo slovenski predsednik Borut Pahor. V delu, kjer bodo v praksi predstavili športno udejstvovanje, pa so se vabilu odzvali tudi nekdanji vrhunski športniki Dejan Zavec, Miran Pavlin, Sani Bečirović in Marinko Galič. Športni ambasadorji se bodo v sredo, 26. oktobra pridružili športnikom in udeležencem konference v športni dvorani v Razvanju.

Konferenca bo potekala pod naslovom Skupaj do integracije, ob dvodnevnem dogodku pa bo v Mariboru potekalo tudi srečanje mladih, ki s svojim zgledom odpirajo možnosti dodatne integracije osebam z motnjami prek udejstvovanja v športu ter športnikov, ki s svojimi idejami tvorno soustvarjajo specialno-olimpijsko gibanje, so v vabilu na dogajanje zapisali prireditelji.

Društvo specialna olimpiada na sprejemu pri predsedniku RS;  FOTO: http://www.specialna-olimpiada.si/
Društvo specialna olimpiada na sprejemu pri predsedniku RS;
FOTO: http://www.specialna-olimpiada.si/

Teme, ki jih bodo obravnavali na konferenci, so predvsem izboljšanje delovanja nacionalnih programov, vključevanje športnikov na vodilna mesta v nacionalnih programih, sodelovanje v združenih športih in vključevanje mladih, programu Mladi športnik, obravnavali pa bodo tudi področje zdravja in največjega športnega tekmovanja prihodnje leto – Svetovnih zimskih iger v Schladmingu.

Ne bo prvič, da organiziramo tako konferenco, prvič smo jo že leta 1993. Gre za pomembno srečanje vseh vodilnih mož specialne olimpijade. Z dodelitvijo organizacije nam je bilo izkazano veliko zaupanje, ki ga želimo upravičiti. Želeli bi, da se o tem dogodku, predvsem pa o specialni olimpijadi, govori na glas,” je dejal predsednik Specialne olimpijade Slovenije Ljubomir Miličević.

Specialna olimpiada, plavanje; FOTO: http://www.specialna-olimpiada.si/
Specialna olimpiada, plavanje; FOTO: http://www.specialna-olimpiada.si/

Gibanje specialne olimpijade je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.

Slovenija je v gibanju specialne olimpijade začela sodelovati že leta 1990, formalno se je v svetovno gibanje priključila tri leta pozneje. Specialni olimpijci po svetu tekmujejo v 26 poletnih in zimskih športih, v Sloveniji pa športniki tekmujejo v alpskem smučanju, smučarskem teku, krpljanju, plavanju, kolesarstvu, atletiki, košarki, nogometu, namiznem tenisu, balinanju in judu.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.