00:30, ned, 28. Jul

Maribor dobiva osnovno šolo montessori





Maribor, 27. avgusta – V Mariboru bo prihodnji teden odprla vrata montessori osnovna šola, ki jo je Zavod Antona Martina Slomška vzpostavil v prostorih škofijske gimnazije pod Kalvarijo. Kot je pojasnil strokovni direktor zavoda Ivan Štuhec, je v prvo generacijo vpisanih 19 otrok, od tega 11 otrok v prvi razred in osem otrok v drugi razred.

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

Odločitev za začetek delovanja osnovne šole po programu montessori pedagogike so v zavodu sprejeli jeseni lani na podlagi želja staršev, ki imajo svoje otroke v tamkajšnjem vrtcu montessori. Vodstvo zavoda je decembra sprožilo formalne postopke pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in konec aprila letos je bila mariborska osnovna šola montessori vpisana v knjigo razvida osnovnih šol.

Takoj zatem so stekli postopki za vpis otrok v šolskem letu 2015/2016, pri čemer so v zavodu dejansko izvedbo šole pogojevali z zadostnim vpisom in pripravljenostjo staršev na finančni prispevek 120 evrov mesečno za šolanje otroka. “Na presenečenje vodstva zavoda so se vsi potencialni kandidati odzvali enako kot pred to informacijo,” je povedal Štuhec.

Po montessori metodi je oddelek kombiniran iz treh razredov, torej je starostno heterogen. V Zavodu Antona Martina Slomška so se odločili, da na začetku vpišejo dva letnika otrok. Tako je v prvo generacijo vpisanih 19 otrok, od tega 11 otrok v prvi razred in osem otrok v drugi razred. “To pa je tudi zgornja meja za vzdržno dobro pedagoško delo,” pojasnjuje Štuhec.

V naslednjih letih bo šola vpisovala predvsem otroke iz vrtca montessori in naj se ne bi bistveno širila. V celotnem devetletnem obdobju bo predvidoma na koncu v osnovni šoli montessori od 150 do 160 otrok.

Šolo so vzpostavili v sodelovanju z Montessori inštitutom, ki vodi za zdaj edino takšno šolo v Šentvidu v Ljubljani. Za montessori pedagogiko so se po besedah Štuheca odločili, ker ta temelji na izkustvenem pridobivanju znanja. “V zavodu smo veseli, da na ta način lahko gremo nasproti staršem, ki si želijo te vrste pedagoški pristop pri vzgoji svojih otrok. S tem korakom tudi vnašamo v slovenski prostor, še posebej v Mariboru, novo dinamiko v pedagoškem polju. Prispevamo k pluralizaciji in demokratizaciji šolskega prostora ter močno upamo, da bo v politiki prevladal razum in da se bo spoštovala odločitev ustavnega sodišča, ki bo vsem staršem v tej državi omogočala enakovredne pogoje za obvezno šolanje njihovih otrok,” je povedal.

V svetu je več tisoč šol montessori, največ v ZDA. Ravnajo se po pedagogiki Marie Montessori (1870 – 1952), ki je prvo Hišo otrok odprla leta 1907 v okolici Rima. Prednosti takšnega pristopa so v okolju, ki ga pripravi učitelj na podlagi vsakodnevnega opazovanja dela otrok in njihovega zanimanja. Poudarek je na materialih, ki so enaki v vseh montessori šolah po svetu. Otrok si sam naredi načrt dnevnega učenja in dela, učitelj pa ga pri tem vodi. Učenci si pomagajo med seboj in se učijo drug od drugega, ocen ni. Veliko je dela na tleh in gibanja po prostoru, saj verjamejo, da je gibanje povezano s spoznavanjem.

V Mariboru je bila od zasebnih osnovnih šol doslej na voljo le waldorfska.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.