20:17, tor, 6. Avg

Maribor po mnenju Fištravca in policije varnostno ne odstopa





Maribor ni mesto, kjer bi se dogajalo kaj varnostno alarmantnega, je na današnji seji varnostnega sosveta mestne občine, na kateri je direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek predstavil lanske razmere, povedal župan Andrej Fištravec. Beseda je tekla tudi o treh primerih najdenih utopljenih fantov v Dravi.

foto STA

Čeprav so se članom varnostnega sosveta in nekaterim mestnim svetnikom, ki so se udeležili seje, porajala različna vprašanja v zvezi z omenjenimi primeri, ne župan, ne direktor policije s sejo nista želela med meščani sejati panike.

Na vprašanje direktorice študentskih domov Lidije Divjak Mirnik o tem je Lorbek znova zatrdil, da so bili v vseh treh primerih vzrok smrti utopitve. V prvih dveh primerih so zadevo zaključili s poročilom na tožilstvo, tretji primer nedavno najdenega Domna Simoniča pa je za zdaj še odprt.

“V vseh treh primerih smo preiskovali tako v smislu suma kaznivih dejanj, kot tudi drugih možnosti, v nobenem pa tudi nismo ugotovili niti tega, da bi šlo za samomor,” je poudaril Lorbek, ki je na vprašanje Divjak Mirnikove še povedal, da se že zdaj pripravljajo tudi na zagotavljanje varnosti na majski največji študentski prireditvi Lampiončki, kjer bodo letos še bolj pozorni na celotno dogajanje.

Člani varnostnega sosveta so danes govorili tudi o pojavu novih prepovedanih drog v Mariboru. Kot je povedala predstavnica Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti v mariborskem zdravstvenem domu Petra Kodrič, se te pojavljajo tudi v njihovem mestu. Veliko o tem lahko izvedo tudi od okoli 280 svojih pacientov, ki k njim letno prihajajo na substitucijsko terapijo.

“Problem novih sintetičnih drog je v tem, da so tudi nam nepoznane. Nekatere snovi so lahko celo prosto dostopne v šolah pri pouku kemije, lahko pa nove droge prihajajo tudi iz tujine. Povzročajo agresijo, posledice pa so vidne zelo hitro,” je poudarila Kodričeva, a ob tem pripomnila, da je pojav tovrstnih drog minimalen v primerjavi z zlorabo alkohola in mehkih drog.

Tudi Lorbek je zagotovil, da problematika drog v Mariboru v primerjavi z drugimi mestnimi središči ne odstopa, z različnimi aktivnostmi vseh pristojnih pa lahko po njegovem mnenju poskrbimo, da bo ta problem še bolj obvladljiv. Tudi zato je predlagal ustanovitev lokalne akcijske skupine, ki bo poskrbela za še večje osveščanje in doseganje ničelne tolerance do uporabe drog.

Kot je spomnil prvi mož mariborske policijske uprave, je prejšnji teden začela veljati sprememba uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki jo ves čas aktualizirajo, od zadnje spremembe pa je bilo na listo uvrščenih kar 46 novih drog. Največja težava je sicer po njegovem mnenju kombinacija alkohola in drog, včasih tudi različnih zdravil.

“Pomemben dejavnik so tudi mediji. Moram priznati, da so tudi zaradi teh tragičnih dogodkov, ki so se v Mariboru zgodili v zadnjem času, zelo korektno predstavili možne posledice uporabe prepovedanih drog,” je dejal Lorbek.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.