06:09, sob, 20. Apr

Maribor pristal na rdeči listi glede okužb s koronavirusom





V Mariboru je v zadnjih dveh tednih prišlo do izrazitega naraščanja števila potrjeno okuženih z novim koronavirusom, tako da je zdaj že na rdeči listi. Število okuženih nenehno narašča, po besedah direktorja mariborskega zdravstvenega doma Jerneja Završnika je dvotedenska incidenca že 41 primerov na 100.000 prebivalcev. Apel k odgovornemu ravnanju pa ima tudi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič, saj se v njihovi delovni enoti Tabor stanje slabša iz dneva v dan. 

Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor, je izpostavil, da je v zadnjih dveh tednih prišlo do izrazitega poslabšanja, zaradi česar so zelo okuženi. Glede na znane vire okužb, je 18 okužb povezanih s praznovanjem osemdesetletnice, osem okužb je nastalo pri eni od fantovščin, štiri okužbe pa so nastale ob obisku enega od mestnih nočnih klubov. Zato opozarjajo, da ljudje žal počnejo vse tisto, kar stroka pravi, da ne bi smeli. Ugotavlja pa tudi, da pri več kot polovici okuženih ne morejo najti vira okužbe. .

Njihovi epidemiologi ne zmorejo več obvladovati vsega, zato so jim na pomoč priskočili iz Ljubljane. Završnik pa še opozarja, da če se bo virus nenadzorovano širil naprej, ne bodo več imeli nadzora nad njim.  Zato tudi poziva ljudi, da se obnašajo odgovorno.

Poveljnik Civilne zaščite Maribor Samo Robič je izpostavil, da so na sestanek povabili tudi direktorja Doma Danice Vogrinec Marka Slaviča, saj se v Delovni enoti Tabor stanje slabša iz dneva v dan, tako da vsak dan beležijo več okužb s koronavirusom. Direktor Slavič je tako danes v izjavi za javnost večkrat poziva ljudi k odgovornemu ravnanju in vedenju, da naj pri obiskih svojcev v domu ravnajo dosledno preventivno.  Več v njegovi izjavi za javnost.

Tudi poveljnik CZ Maribor Samo Robič opozarja, da bo, če bo šlo vse v nekontrolirano širjenje, prišlo do več posledic, tudi pri izpadih delovne sile v delovnih organizacijah in da bodo v civilni zaščiti naredili čim več, da bodo lahko omejili širjenje.

So pa število odvzetih brisov v zadnjih štirih dneh povečali za štirikrat. V četrtek so naredili 333 brisov, vseh rezultatov še nimajo. Mariborski podžupan Samo Peter Medved je izpostavil, da gre zdaj res za zaskrbljujoče stanje v Mariboru. Spomnil je, da so bili ljudje v prvem valu bolj previdni in disciplinirani. Pozval je k odgovornemu ravnanju, saj si ne želijo še enkrat popolne blokade delovanja podjetij, šol in drugih ustanov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.