00:17, tor, 30. Jul

Maribor spet z lokalnim programom mladih





Mariborski mestni svetniki so v včerajšnjem nadaljevanju januarske seje sprejeli novi lokalni program mladih, saj se je prejšnji iztekel že leta 2012. Obenem so v prvem branju soglašali z ustanovitvijo Sveta za kulturo Mestne občine Maribor, ki je bila napovedana v nedavno sprejetem lokalnem programu za kulturo.

Mestna občina Maribor MOM

Drugi lokalni program mladih v Mestni občini Maribor, ki se nanaša na obdobje med leti 2016 in 2021, predlaga ukrepe na treh ključnih področjih delovanja mladinskega sektorja. Prvo področje zajema povezovanje ključnih akterjev mladinskega sektorja in izboljšanje dostopnosti ponudbe za mlade, saj so po besedah svetovalke občinskega urada za kulturo in mladino Martine Rauter ugotovili, da so mladi v Mariboru še vedno premalo seznanjeni z možnostmi, ki so jim na voljo. Zato so že lani vzpostavili posebno spletno stran zanje, v prihodnje pa med drugim predlagajo še vzpostavitev mobilnih četrtnih mladinskih centrov.

Drugo področje se nanaša na sofinanciranje mladinskih centrov in projektov. Ta sredstva se iz leta v leto povečujejo in medtem ko so v letu 2008 na mariborski občini za mladinske programe razpisali 56.000 evrov, so jih lani že 185.000 evrov. Po besedah Rauterjeve je treba zagotoviti, da bo takšen trend tudi v prihodnje.

Kot tretje je v lokalnem programu mladih predlagana ciljna obravnava prednostnih področij mladih, kot so zaposlovanje, stanovanjska problematika, izobraževanje, mobilnost, politična participacija in socialna vključenost mladih z manj priložnostmi. Tu so po besedah Rauterjeve pripravili predloge ukrepov, ki jih je mogoče uresničiti s pomočjo evropskih sredstev. Med predlogi so vzpostavitev info centrov za zaposlovanje mladih, podpora socialnemu podjetništvu mladih, zagotavljanje večjega števila stanovanj za mlade ter revitalizacija praznih občinskih prostorov.

Prejšnji lokalni program mladih se je iztekel leta 2012, tik preden je Maribor postal Evropska prestolnica mladih (EPM). S pripravo novega dokumenta se je čakalo na sprejetje nacionalnega programa za mlade, zdaj pa, kot so izpostavili številni mestni svetniki, je treba poskrbeti, da se bodo predlagani ukrepi tudi uresničili. “Da ne bodo ti predlogi ostali le mrtva črka na papirju,” je dejal predstavnik SMC Damir Orehovec.

Mestni svetniki so danes v prvem branju tudi soglašali z ustanovitvijo Sveta za kulturo Mestne občine Maribor, ki naj bi deloval kot svetovalno telo organov in uprave občine, sestavljali pa bi ga predstavniki kulturnih organizacij in ustvarjalcev.

Do drugega branja bo po mnenju DeSUS sicer treba ponovno razmisliti o ustreznem številu članov tega telesa, saj ima po sedanjem predlogu po ocenah mestne svetnice Jelke Kolmanič preveč članov in tako ne more biti “kooperativno”. Svetniška skupina Liste za pravičnost in razvoj (LPR) pa je opozorila, da bi morali vanj vključiti tudi predstavnike drugih področij, kot so gospodarstvo, turizem in univerza, ki pomembno vplivajo na razvoj kulture v mestu.

Mestni svet je na današnji seji odobril odstranitev porušene hiše na Taborski ulici pod Starim mostom, kjer namerava zasebni investitor zgraditi nov objekt, namenjen stanovanjem, trgovini ali gostinstvu.

Kljub pomislekom glede prometne ureditve in parkirišč na tem območju so mestni svetniki v prvem branju potrdili ponovno spremembo odloka o zazidalnem načrtu za območje Pristana na Lentu, s čimer so odpravili spremembe, ki so jih vanj vnesli leta 2010, ko so tu nameravali porušiti vrtec in postaviti novo umetnostno galerijo (UGM). Te spremembe so onemogočale energetsko sanacijo vrtca, zato je bilo treba dokument spet spremeniti.

Mestni svet je soglašal z gradnjo nove športne dvorane v Radvanju, ki jo načrtuje zasebni športni center. Ob pomislekih glede možnosti ogrožanja drugih domov za starostnike v Mariboru pa mestni svetniki zaenkrat niso dali dovoljenja za dograditev zasebnega Sončnega doma na Pobrežju, kjer bi radi povečali število postelj, v prihodnosti pa tudi nuditi oskrbovana stanovanja. To zadevo so preložili na eno od prihodnjih sej mestnega sveta.

Po zaključeni redni seji, ki so jo morali za obravnavo vseh predvidenih točk dnevnega reda sklicati kar trikrat, bi morali mestni svetniki danes še nadaljevati izredno sejo iz prejšnjega tedna na temo prodaje farmacevtskega podjetja Marifarm. A se to ni zgodilo, ker so predvideni poročevalci prej odšli.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.