17:29, pet, 9. Avg

Maribor vodilni na področju spopadanja s celiakijo





Mariborska občina in  UKC Maribor sta s partnerji iz še štirih držav pridobila sredstva za projekt Focus in CD, katerega cilj je izboljšati znanje tako zdravstvenih delavcev kot bolnikov o celiakiji. V okviru projekta, vrednega 1,9 milijona evrov, bodo med drugim izdelali model celostne obravnave bolnikov s celiakijo.

Kot je dejal mariborski župan Andrej Fištravec je Mestna občina Maribor prvič vodilni partner v velikem mednarodnem projektu. “Med 800 prijavljenimi je bilo izbranih samo 35 projektov in eden od teh je naš,” je izpostavil na današnji novinarski konferenci pred začetkom mednarodnega seminarja na to temo. Gre za nadgradnjo iz leta 2014 uspešno zaključenega evropskega projekta LQ-celiac. “Potrebnega je veliko marljivega dela in tehtnih argumentov, da uspeš na takšnem projektu kot vodilni partner,” je izpostavil v.d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre.

celiakija-tiskovna
Janez Lavre, v.d.direktorja UKC Maribor; Andrej Fištravec, župan MOM; Jasmina Dolinšek, vodja projekta

 

Mariborska klinika za pediatrijo ima vrhunske strokovnjake na področju celiakije in dodal:  “Želimo postati najmočnejši referenčni center za celiakijo za vso državo pa tudi širše.” Projekt Focus in CD, ki je bil izbran na prvem razpisu za sredstva programa Interreg Central Europe, pokriva področje socialnega inoviranja v javnem zdravstvu. Pričel se je 1. junija in bo trajal 3 leta, poleg mariborske občine in UKC Maribor pa v njem sodelujejo še E-zavod ter klinike, univerze in društva iz Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

Razvili bodo sistem e-izobraževanja

V okviru projekta bodo razvili sistem e-izobraževanj za zdravstvene delavce, pilotno testirali deset novih storitev in na podlagi rezultatov pripravili celostni model obravnave bolnika s celiakijo, ki bo lahko prenosljiv tudi v druga okolja in na druge kronične bolezni. Izkazalo se je namreč, da na področju spopadanja s celiakijo igra še vedno zelo veliko vlogo osveščanje.  “Zamude pri diagnosticiranju celiakije so kljub našemu velikemu trudu še vedno velike,” je izpostavil vodja projekta Jernej Dolinšek iz mariborske pediatrične klinike.

dolinsek
Jernej Dolinšek, vodja projekta

Od začetka simptomov do postavitve diagnoze v povprečju traja več kot deset let, še posebej ko gre za odrasle bolnike. “Ti ljudje hodijo od zdravnika do zdravnika, njihove težave pa so veliko breme tako za njega kot za družbo. Skozi ta projekt bomo najprej posneli situacijo v sodelujočih državah, nato pa na podlagi tega razvili orodja, kako kolege zdravnike naučiti čim prej prepoznati to obolenje, in kako bolnike, ki še ne vedo, kaj jim je, čim prej pripraviti do tega, da obiščejo zdravnika,” je pojasnil.

S celiakijo živi 1 odstotek ljudi

Celiakija je sistemska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo. Edini način zdravljenja je stroga doživljenjska brezglutenska dieta, saj že najmanjše količine glutena v prehrani teh bolnikov lahko privedejo do hudih dolgoročnih zapletov bolezni in lahko vodijo tudi v razvoj malignih bolezni.

Po rezultatih trenutnih raziskav se celiakija pojavlja pri več kot enem odstotku celotne populacije, kar bolezen uvršča med najpogostejše kronične bolezni razvitega sveta nasploh. “Diagnosticira se povprečno enega od sedmih bolnikov s to težavo, ostali tavajo okoli,” ocenjuje Dolinšek.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.