05:43, sob, 20. Apr

EKSKLUZIVNO: Mariborčana z ameriškim predsednikom





Trump je bil čisto normalen“, se je nasmehnil Davorin, “z Melanijo sva se na njegovo željo pred njim pogovarjali v slovenščini, ker je želel to poslušat“, je dodala Andreja. Zakonca Kračun, ki sta štiri leta živela v Ameriki, sta z zakoncema Trump jedla, pila, se smejala… Danes vesta kakšen dan ju čaka, saj sta sama, kot edina Mariborčana, doživela inavguracijo nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha.

Foto: družina Kračun.
Andreja Kračun na letalu z Melanijo in Donaldom Trumpom. Foto: družina Kračun.

Trump je povsod telefoniral
Mariborčana sta zakonca Trump spoznala na prelomu tisočletja, ko je bil Davorin veleposlanik Republike Slovenije v Združenih državah Amerike (mandat 2000 – 2004). Četudi takrat še nihče ni vedel, da bosta Trumpova danes kot predsednik in prva dama vstopila v Belo hišo, sta že bila zelo medijsko prepoznavna in družbeno izpostavljena, a vendar “normalna”. “Na piknikih, na njihovi neke vrste vikend hiši, ki je bila seveda razkošna vila in celo posestvo, je kar tako, v kratkih hlačah skakal okoli in preverjal, če vse štima. Pekli so hamburgerje in gledali smo nogometno tekmo“, se je spominjala Andreja. Tudi Davorin je ocenil, da je Donald zelo drugačen v zasebnosti: “Ko je na odru, je osredotočen na čisto drugačne stvari, podobno kot je bil Bush“.

 

Inavguracija ameriškega predsednika leta 2001. Foto: družina Kračun.
Inavguracija ameriškega predsednika leta 2001. Foto: družina Kračun.

Mineva 16 let
Davorin je Bushevo inavguracijo spremljal po službeni dolžnosti, Andreja pa po protokolu za soproge. To je bil eden prvih večjih dogodkov njegovega mandata. “Takrat se je bivši predsednik Clinton poslavljal. Spremljal sem volilno kampanjo, tudi volitve brez zmagovalca, ko se je vrhovno sodišče odločilo, da ne bodo več preštevali glasov na Floridi, in tako je predsednik postal George W. Bush. Imel sem čast biti na njegovi inavguraciji januarja 2001,” je pripovedoval Davorin.

Davorin Kračun, Laura in Georg W. Bush, Andreja Kračun. Foto: družina Kračun.

Andreja pa je iz ženskega vidika izpostavila, da si sploh ne znamo predstavljati koliko priprav, različnih pravil, logistike in protokola je v enem takem dogodku. “Tudi zato mislim, da Melanija ni šla na tisto potico in kranjsko klobaso, ko zdaj toliko pišejo, da je ni bilo. Po mojem čisto zares ni imela časa. Jaz res nimam kaj čez njo za rečt in me včasih kar malo jezi, ker Slovenci pozabljajo, da je ona sicer po narodnosti Slovenka, ampak zdaj predstavlja Ameriko. Ameriška prva dama je, ne slovenska. Če bo zaradi tega kakšen turist več obiskal Slovenijo, bo to super, ampak mi si res ne znamo predstavljati kako to je, ker je to popolnoma drugačen svet“, je razlagala Andreja. Še več podrobnosti nocoj ob 18.30 na BK TV.

Andreja Kračun in Melanija Trump.
Andreja Kračun in Melanija Trump. Foto: družina Kračun.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.