00:38, pet, 26. Apr

Mariborčani bodo pokrivali visoke položnice odjemalcem Energetike, posluha za drug predlog pri županu ni





Včerajšnja izredna seja mestnega sveta MO Maribor se je končal precej burno. Župan Saša Arsenovič, ni želel na glasovanje dati sklepa opozicije.

“Mestni svet se strinja da bo skupščina Energetike Maribor odobrila znižanje variabilne cene toplote brez DDV in sicer za mesec november 2021 za gospodarske 30 procentov in za poslovne odjemalce 20 procentov. Za mesec december 2021 pa za gospodinjske odjemalce 20 procentov in za poslovne odjemalce 10 procetov, vse v breme poslovanja podjetja,” je predlog sklepa opozicije prebral na izredni seji župan MO Maribor, Saša Arsenovič.

Sklepa opozicije ni želel dati na glasovanje

Župan je sklep opozicije prebral, ter povedal, da ga bo dal na glasovanje po svojem sklepu. Namreč poslovnik naj bi določal, da se najprej glasuje o sklepu predlagatelja, na izredni seji je to bil župan. A ko je njegov predlog dobil podporo je ponovno obrnil ploščo, kot mu je v teh dneh že kar malce v navadi, ter povedal, da je s podporo njegovemu sklepu, sklep opozicije brezpredmeten in o njem ne bodo glasovali.

To je svetnike razburilo, saj so menili, da župan nima prav, ter da si sklepa nista nasprotujoča in lahko odločajo o obeh, sploh v demokraciji. Ker je bil župan prepričan v svoj prav, da sklep opozicije ne vzdrži, tudi ni želel, da poročevalec Brezovnik, ki je pravnik pojasni svoje stališče. Spodaj preverite odzive po seji.

Odjemalcem Energetike Maribor bo pomagal občinski proračun

Če poenostavimo, svetniki ki so predlagali zgoraj citiran sklep, so želeli, da podjetje Energetika Maribor pomaga svojim odjemalcem pri visokih zneskih na položnicah, župan Saša Arsenovič, pa je s svojim predlogom obremenil občinski proračun in s tem vse Mariborčane, da pomagajo le tistim, ki so odjemalci Energetike Maribor.

“Žal bomo visoko položnico Energetike plačali vsi Mariborčani, tudi tisti, kateri nismo priklopljeni na Energetiko in se ogrevamo s plinom, peleti, elektriko, drvami, ker bo plačano iz mestnega proračuna. Moj predlog je bil, da se subvencionira položnice iz dobička Energetike, katerega ustvarijo ljudje, ki že leta plačujejo položnice Energetike in tudi gospodarske družbe (s.p. in d.o.o.). Žal je bil izglasovan županov predlog. Ljudje pa sami presodite, kaj je pravično … “ je na družbenih omrežjih zapisal samostojni svetnik Miha Recek.

“Energetika bi s tekočim poslovanjem lahko “pokrila” nižjo ceno. Vendar ne – to bodo pokrili davkoplačevalci – tudi tisti z mizernimi prihodki, ki niso priključeni na njihovo toplotno oskrbo. Pravična in smiselna rešitev? Nikakor ne! Je pa županova, ki pa ne prenaša in ne dopušča drugačnih predlogov,” pa je na družbenih omrežjih zapisal Vladimir Šega iz Levice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.