10:31, čet, 28. Mar

Mariborčanom višje položnice, mariborski občini pa 1,1 milijona dobička





Zneski na položnicah Energetike Maribor so ponekod celo že do 70 odstotkov višji, kot so bili lani v tem obdobju. Pred kamero smo soočili direktorja Energetike Maribor Alana Perca.

Zneski na položnicah Energetike Maribor so ponekod celo že do 70 odstotkov višji, kot so bili lani v tem obdobju. Direktor Energetike Maribor Alan Perc je stopil pred našo kamero na to tematiko. Ko ga povprašamo o tem, če so bili enostavno slabo pripravljeni, glede na to da so v Mariboru cene ogrevanja najvišje v državi, plače občanov pa so med nižjimi nam pove: “Saj veste, Mariborčani smo vedno problematični. Vedno smo generali po bitki. Jaz včasih to primerjam s tem, da, če bi bil vedež, bi najverjetneje v začetku tega leta kriptovalute kupoval in bi danes bil bogat, ali pa tu na koncu delnice Tesle. Na žalost, me moreš vsega predvidet in od Mariborčanov si ponavadi vedno tepen, kakršnokoli potezo narediš.”

Torej več kot očitno tudi dvajsetletne izkušnje direktorja Energetike Maribor niso dovolj, da bi Mariborčanov obvaroval podražitev. A pravi pa, da bo treba potrpeti le še november in december, saj za prihodnje leto pa so že sredi leta zakupili plin.

Cene toplote so se po ugotovitvah agencije v novembru na letni ravni najbolj spremenile za gospodinjske odjemalce v Mestni občini Maribor (dvig cen za 77 odstotkov). V Mariboru je tudi daleč najvišja cena za megavatno uro, on sicer znaša 173,54 evra. Medtem pa ostaja stabilna in hkrati najnižja maloprodajna cena toplote v bližnji Mestni občini Celje. Tam stane megavatna ura 83,75 evra. Kako je možno, da so drugod pravočasno uredili in poskrbeli za alternative? V Mariboru pa so očitno nepripravljeni na druge vire energije, rešitev vidijo v sežigalnici, ki se omenja že dolgo časa, stoji pa še ne.

Na drugi strani pa imajo v Mariboru že objekt za uporabo sekancev, ki so trenutno na trgu najugodnejša rešitev, v očitno je namenjen sam sebi. Alan Perc: “Objekt uporabe sekancev oz. lesne biomase imamo mi od leta 2015 narejen, na Studencih mamo parcelo, pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Zakaj ga nismo delali? Ker se ekonomsko do predvčerajšnjim ni splačalo. In ne vem, res, kateri je tisti junak, ki bi tak projekt, pred temi podražitvami plina potrdil. Res ne vem.”

Medtem pa Energetika Maribor izplačuje milijonski znesek Mestni občini Maribor. 

Mariborčani bodo nepredvidevanja Energetike Maribor plačala z bistveno višjimi položnicami, medtem pa so na Mestni občini Maribor za sebe dobro poskrbela s tem ko so od dobička Energetike Maribor kar milijon evrov dobili na občini. Morda bi bil čas, da občina ta znesek v celoti povrne s subvencijami za ogrevanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.