08:39, čet, 25. Apr

Mariborčanom višje položnice vse do 70 odstotkov, podjetja iz mariborskega holdinga pa leto zaključujejo s pozitivnim rezultatom





Mariborčani se v zadnjih mesecih srečujejo z drastično podražitvijo ogrevanja Energetike Maribor, cene so tudi do 70 odstotkov višje. A ta ni edina, podražile so se tudi nekatere druge položnice.

Mariborski mestni svetniki so sicer podprli predlog, da najranljivejšim občanom ponudijo pomoč pri soočanju s podražitvami ogrevanja v obliki energetskih vavčerjev. Ta na posameznika znaša 15 evrov. Pred tem so odobrili 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic za gospodinjstva pri Energetiki Maribor.

Vsa podjetja s pozitivnim rezultatom

Obrnili smo se na Javni holding Maribor, kjer so za nas potrdili, da bodo vsa podjetja iz Skupine Javnega holdinga Maribor leto 2021 po ocenah sklenila s pozitivnim rezultatom. “To je predvsem posledica sprejemanja ustreznih strateških odločitev, pravočasnega prilagajanja izrednim razmeram (covid-19), uspešnega opravljanja dopolnilnih (tržnih) dejavnosti, izvajanja različnih investicij itd,” pojasnijo ob tem. A to Mariborčanom zagotovo ne pomaga, glede na to, da so podražitve številne udarile po žepu.

Snaga bo dosegla boljši rezultat kot v letu 2020, prihodnje leto načrtujejo nižji dobiček

Snaga bo dosegla boljši rezultat kot v letu 2020. In pojasnilo Snage? “Družba Snaga je letos sledila zastavljenemu cilju, da sortirnica deluje z maksimalno zmogljivostjo v eni izmeni in nemoteno (brez zaustavitev), kar ji je tudi uspelo. V prihajajočem letu pa zaradi ponovne rasti cen prevzema odpadkov, rasti cen energentov in predvidenega dviga minimalne plače ter ob nespremenjenih cenah opravljenih storitev za uporabnike načrtuje nižji dobiček od letošnjega.”

Preverili smo, kaj podražitve ogrevanja konkretno pomenijo za gospodinjstvo.

70 evrov višja položnica Energetike Maribor

3-članska družina, ki živi v dobrih 50 kvadratnih metrov velikem stanovanju je lani v novembru prejela položnico za 107,29 evra. Ta je letos precej višja in znaša 176,20 evrov brez subvencije Mestne občine Maribor. Po subvenciji pa je znesel 129,33 evra, kar je še vedno 22 evrov več kot leto prej.

Lastnik stanovanja je prejel informativni izračun in vlogo za obročno plačilo. To lahko poravna v enem ali do šestih obrokih in sicer od meseca maja, do meseca oktobra, v kolikor izbere možnost šestih obrokov.

Položnici za november 2020 in november 2021

In takšnih primerov podražitev je ogromno, med njimi je tudi Irena, ki nam je posredovala položnice za november za leta 2019, 2020 in 2021. Na njih je lepo razvidna podražitev iz leta v leto. Če je za ogrevanje v novembru plačala nekaj manj kot 60 evrov, je bila naslednje leto položnica višja za tri evre, danes pa kar za 28 evrov, po odbiti subvenciji MOM.

Za ogrevanje garsonjere kar 30 evrov več

Govorili smo tudi z najemnikom enega izmed stanovanj na Goriški ulici. Biva v 21 kvadratnih metrov veliki garsonjeri. Podražitev je tudi zanj precejšnja. “Bivam sam, k sreči v garsonjeri, saj se stroški iz leta v leto višajo, prav tako pa najemnine. Ne predstavljam si, da bi živel v večjem stanovanju, kjer bi bili stroški posledično precej višji. 30 evrov mesečno več, samo za eno položnico, je zame velik zalogaj, upam, da se bodo zadeve v prihodnjih mesecih stabilizirale,” nam je dejal.

Položnici za november 2020 in november 2021

Višja položnica tudi za odvoz smeti

V dveh letih so se podražile tudi storitve Snage, torej odvoza smeti. Če je isto gospodinjstvo za odvoz smeti v letu 2019 plačevalo 6,59 evra, je danes ta znesek evro višji in je v letu 2021 znašal 7,62 evra.

Odvoz smeti v letu 2019 in letos.

Višje cene pa lahko pričakujejo tudi uporabniki zemeljskega plina. Plinarna Maribor je namreč sporočila, da povišujejo maloprodajno ceno zemeljskega plina. Strošek bo višji skoraj za 40 odstotkov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.