16:22, čet, 18. Apr

Mariborska knjižnica v ponedeljek odpira vse enote





Mariborska knjižnica v ponedeljek odpira vse enote po rednem delovnem času ter ponovno omogoča obiskovalcem prost dostop do knjižnih polic in samostojno izbiro gradiva. Še vedno sicer veljajo določene omejitve, a s sproščanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se tudi delo knjižnic vrača v ustaljene tirnice.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je izrazila zadovoljstvo, da lahko uporabnikom ponovno omogočijo brskanje po knjižnih policah, saj je to ravno tisto, kar so ljudje v zadnjih dveh mesecih najbolj pogrešali. V vmesnem času so jim sicer bili knjižničarji na voljo prek telefona, pošte ali spleta, a to po njenih besedah ne more nadomestiti prostega sprehajanja med knjigami.

V zadnjem mesecu dni, ko imajo knjižnice ponovno odprta vrata, a le za sprejemanje naročil za gradivo in pultno izposojo, so bili bralci zelo zadržani. “Na začetku, ko smo bili zaprti, je bilo veliko pričakovanja in želje po ponovnem obratovanju knjižnic. A če potegnemo črto čez ta mesec dela, je bilo obiskovalcev precej manj kot v običajnem času. Nekatere je še strah, pričakujemo pa, da se bodo zdaj sprostili,” je Dragica Turjak danes povedala za STA.

Zaradi zaščite uporabnikov in zaposlenih bo način poslovanja knjižnice še zmeraj nekoliko prilagojen. Obiskovalci lahko vstopajo v knjižnico posamično oziroma v številu, ki ga dovoljuje velikost prostora. V vrsti morajo ohranjati razdaljo 1,5 metra, pred vstopom v knjižnico si morajo razkužiti roke, pravila glede nošenja zaščitne maske pa zaenkrat še niso jasna.

Pregledano gradivo, ki si ga ne izposodijo, morajo odložiti na določeno površino za odlaganje. Uporaba čitalnic kot prostora še ni mogoča, omogočena pa je izposoja čitalniškega gradiva. Še vedno tudi ni dovoljena uporaba igralnih kotičkov, pravljičnih sob in računalnikov za uporabnike.

Uporabniki lahko pred obiskom knjižnice še zmeraj naročijo gradivo po telefonu ali elektronski pošti ali si ga rezervirajo prek Cobiss+. Omogočen je tudi prejem naročenega gradiva po klasični pošti. Za izbiro branja priporočajo obisk portala slovenski splošnih knjižnic Dobreknjige.si ali rubrike Priporočamo na spletni strani Mariborske knjižnice.

Od 1. junija bodo ponovno obračunavali zamudnine, opomine in izterjavo gradiva, razen na bibliobusu. Ukinjena je možnost brezplačnega spletnega vpisa za dostop do e-virov.

Od 29. junija do 29. avgusta bodo enote knjižnice poslovale po poletnem odpiralnem času, ki bo objavljen na spletni strani knjižnice.

Ob soočanju z novim koronavirusom se je znova pokazalo, da osrednja enota Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu nujno potrebuje nove prostore. Sedanji so dotrajani in pretesni in ko so morali dajati vrnjene knjige v karanteno, so imeli na hodnikih naložene kupe knjig. “Najbrž je bilo že to odbijajoče,” je dejala sogovornica. “A tudi to smo uspešno prebrodili in od tega tedna dalje knjige že brišemo oziroma razkužujemo, ko se vračajo. Tako bomo nadaljevali tudi po 1. juniju,” je dodala.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.