23:45, četrtek, 26.09.2024
Maribor

Mariborska livarna lani z več kot šestimi milijoni evrov izgube

|
|VIR: google zemljevid

Mariborska livarna Maribor (MLM), ki ji je vlada lani odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatev v kapital, v letu 2015 ni izpolnila načrtov. Kot je za STA povedal novi predsednik uprave MLM Darko Gorjup, so prodajo povišali za dobrih 16 odstotkov na 41,4 milijona evrov, leto pa kljub temu zaključili s 6,61 milijona evrov izgube.

mariborska livarna

Gorjup je povedal, da so lansko leto po za zdaj še nerevidiranih rezultatih res zaključili negativno, a je to po njegovih besedah tudi rezultat enkratnih dogodkov, ki izhajajo iz prestrukturiranja družbe in preteklih let poslovanja, ki se doslej še niso razrešili.

“Okoliščine, ki obremenjujejo rezultat, še vedno odražajo poslovanje družbe v preteklosti, zato v fazi finančnega in operativnega prestrukturiranja ni bilo pričakovati bistveno boljših rezultatov,” je dejal Gorjup.

Sicer pa se pozitivni trendi po njegovih besedah kažejo predvsem v dinamiki pridobivanja novih poslov, kjer z vsakim letom beležijo rast, ta pa je celo bistveno nad povprečjem rasti branže. Bistven napredek se kaže tudi kot posledica operativnega prestrukturiranja, predvsem na področju povečanja produktivnosti proizvodnih procesov.

“Tako si z vsakim uspešno zaključenim mesecem pridobivamo v preteklosti izgubljeno zaupanje lastnikov, upnikov, dobaviteljev, kupcev in zaposlenih,” je dejal Gorjup, ki meni, da bo leto 2016 za njih leto polno izzivov, ob tem pa verjame, da so zastavljene načrte brez pretresljivih dogodkov na trgu sposobni doseči.

Finančni načrt MLM v letošnjem letu predvideva nadaljnjo rast prodaje na 45 milijonov evrov, pri čemer je potrebno upoštevati, da se iz strukture prihodkov umika program Aklimat, kar za njih pomeni okoli 1,7 milijona evrov letno. Po besedah Gorjupa trenutno stanje po dveh mesecih in predvidevanjih za naslednje trimesečno obdobje kaže na to, da načrtom sledijo.

V zvezi s prodajo programa Aklimat je prvi mož MLM povedal le, da v tem trenutku zaključujejo prodajni postopek in s tem nadaljujejo vizijo gradnje podjetja v specializirani smeri aluminijskih odlitkov, odkovkov iz bakrovih zlitin in orodjarstva.

MLM je sicer trenutno tudi sama sredi prodajnega postopka, saj sta DUTB in Slovenski državni holding (SDH) januarja objavila poziv za oddajo ponudb za nakup njunega 99,97-odstotnega deleža v nekoč največjem mariborskem industrijskem podjetju. Gorjup pravi, da zastavljeni terminski načrt in trenutni potek aktivnosti kažeta na to, da bi novega lastnika lahko dobili še letos.

Vir: STA

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...