14:45, čet, 28. Mar

Mariborska občina bo lahko obročno odplačala dolg do Arrive





Mestna občina Maribor in nekdanji koncesionar za mestni avtobusni promet Veolia, ki danes deluje pod imenom Arriva, sta se dogovorila za obročno odplačevanje več kot sedem milijonov evrov dolga, ki izhaja iz sodb zaradi koncesijske pogodbe. Ustrezno pogodbo sta danes podpisala župan Andrej Fištravec in predsednik uprave Bo Karlsson.

Izjava za medije glede sporazuma o poplačilu zapadlih obveznosti, ki izhajajo iz pravdnih postopkov povezanih s koncesijsko pogodbo za upravljanje mestnega avtobusnega prevoza v Mestni občini Maribor. Mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik uprave družbe Arriva Slovenija Bo Karlsson. Vir: STA
Izjava za medije glede sporazuma o poplačilu zapadlih obveznosti, ki izhajajo iz pravdnih postopkov povezanih s koncesijsko pogodbo za upravljanje mestnega avtobusnega prevoza v Mestni občini Maribor.
Mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik uprave družbe Arriva Slovenija Bo Karlsson.
Vir: STA

Občina je proti nekdanjemu koncesionarju Veolia izgubila dve tožbi. Nanašata se na razliko med izplačano subvencijo avtobusnemu podjetju in dejanskimi stroški, ki jih je to imelo z izvajanjem mestnega avtobusnega prevoza med letoma 2005 in 2011.

Spor izhaja še iz časa župana Borisa Soviča, spori na sodišču pa so potekali v času župana Franca Kanglerja. “Zgodba se že dolgo vleče. Zelo sem vesel, da smo danes z županom Fištravcem in njegovo ekipo našli rešitev, ki je dobra za obe strani, torej tako za mesto kot za nas,” je v današnji izjavi za medije povedal Karlsson. “Maribor je naše domače mesto, tu smo od leta 2002, in zelo sem vesel, da smo dosegli dogovor, da lahko uspešno sodelujemo tudi v prihodnje v dobro mesta.”

Danes podpisana pogodba po Fištravčevih besedah obvezuje občino, da v treh letih odplača dolg, ki znaša skupno 7,05 milijona evrov. “Do 30. junija letos bomo plačali 2,4 milijona evrov. Potem pa v letih 2015 in 2016 še štiri obroke po 1,2 milijona evrov. Na ta način smo rešili problem dolga na trajnostni način, da je vzdržen za mestni proračun,” je povedal.

Občina se je s tem dogovorom po poročanju časnika Večer izognila likvidnostnim težavam, saj bi Arriva lahko vložila izvršbo in naenkrat izterjala celotno vsoto, kar bi imelo za občinski proračun resne posledice. Občina sicer dolga do Arrive še zmeraj ne priznava in je zoper odločitev višjega sodišča vložila izredno pravno sredstvo na vrhovno sodišče.

Fištravec danes o tem ni želel govoriti. “To je v postopku in je tudi v pogodbi opredeljeno, kaj bi bilo, če bi bilo,” je bilo vse, kar je povedal o vloženi reviziji sodbe.

Veolii se je koncesijska pogodba v Mariboru iztekla julija 2011, mestna občina pa se je nato odločila, da bo javni mestni prevoz uredila z ustanovitvijo javnega podjetja Marprom.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.