14:42, pet, 19. Apr

Mariborska občina bo za participatorni proračun namenila enkrat več sredstev





V Mestni občini Maribor po uspešni izvedbi v zadnjih dveh letih zaganjajo nov cikel izvedbe participativnega proračuna, ki omogoča občankam in občanom soodločanje o porabi dela javnega denarja. Za naslednji dve leti je v ta namen danih milijon evrov, danes pa so začeli zbirati predloge občank in občanov.

Za participativni proračun bo za leti 2023 in 2024 namenjenih enkrat več sredstev kot v prvem krogu v letih 2021 in 2022.

“Projekt se je izkazal kot zelo uspešen. Izvedli bomo veliko večino projektov, ki so jih ljudje izglasovali, in na podlagi tega bom mestnemu svetu predlagal zvišanje sredstev na milijon evrov,” je na današnji novinarski konferenci povedal župan Saša Arsenovič.

Predloge občanov bodo po besedah vodje projekta participativnega proračuna Neve Pipan zbirali do 27. junija, glasovanje o njih pa bo potekalo med 1. in 16. oktobrom. Tokrat so občino razdelili na pet območij in vsakemu bo v naslednjih dveh letih namenjenih 196.000 evrov za izvedbo projektov, ki jih bodo predlagali in izglasovali meščani.

Za prejšnji dve leti je bilo izglasovanih 44 projektov, glasovanja se je udeležilo okoli 1750 ljudi. Pipanova je pojasnila, da želijo v novem ciklu pritegniti k sodelovanju vsaj 50 odstotkov več ljudi, predvsem mladih. Zato pri izvedbi poleg Zavoda PIP in Fundacije Prizma sodeluje tudi Mladinski kulturni center (MKC) Maribor.

Za razliko od predhodnega cikla, ko jim ne načrte prekrižala epidemija covida-19, bodo tokrat izvajali delavnice in posvete v živo, občani pa lahko svoje predloge oddajo ne le po spletu, ampak tudi v fizični obliki. Da bi projekt čim bolj približali javnosti, so vzpostavili tri projektne pisarne, in sicer na sedežu Zavoda PIP in Fundacije Prizma ter v Kulturnem inkubatorju, ki deluje pod okriljem MKC Maribor. “Res si želimo, da občani podajo čim več predlogov. Lahko so to tudi predlogi, ki v prejšnji izvedbi niso bili izglasovani,” je dejala Neva Pipan.

Na seji prihodnji teden bodo mestni svetniki med drugim obravnavali drugi rebalans letošnjega proračuna občine.

Ta predvideva zvišanje proračuna za 1,5 milijona evrov na 189,1 milijona. “Gre za dodatna plačila prihodkov v proračun, in sicer se povečujejo najemnine za infrastrukturo za izvajanje gospodarske javne službe, višji bo tudi presežek Mariborskih lekarn na podlagi sklepa zavoda. Dodatno je plačilo kupnine za prodajo družbe Dimnikarstvo Maribor, za kar smo postopek izvedli letos,” je pojasnila vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić. Dodatna sredstva bodo po njenih besedah med drugim namenili za vrtce, gasilce in ceste.

Na prihajajoči seji bodo med drugim sprejemali tudi strategijo Pametno mesto Maribor 2030, ki je po besedah Mateje Bitenc iz občinske službe za razvojne projekte in investicije prva tovrstna strategija v Sloveniji. Na dnevnem redu bo predvidoma tudi prva obravnava občinskega podrobnega prostorskega načrta za stanovanjsko sosesko Novo Pobrežje, medtem ko je za krovni občinski prostorski načrt župan napovedal javno razgrnitev junija.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.