17:11, pet, 19. Apr

Mariborska občina odgovarja na očitke Društva arhitektov Maribor glede OPN





Mestna občina Maribor je poslala sporočilo za javnost, v katerem so podali odgovore na očitke Društva arhitektov Maribor (DAM).

MO Maribor je bila soočena in nagovorjena z vsebino, objavljeno v medijih in na družbenih omrežjih, kjer so navedene pripombe Društva arhitektov Maribor (DAM) k postopku in vsebini sprejema Občinskega prostorskega načrta (OPN) MO Maribor.

V Stranki mladih – Zeleni Evrope so že na seji mestnega sveta 28.6.2022 predlagali podaljšanje roka za oddajo pripomb na Občinski prostorski načrt (OPN), kar pa je mestni svet na županov predlog zavrnil.

V sporočilu za javnost MO Maribor izraža veliko zaskrbljenost nad nepoznavanjem postopka priprave OPN, področnih zakonodajnih predpisov in tudi veljavnih prostorskih aktov s strani DAM. To je namreč društvo, ki deluje v javnem interesu.

S svojim znanjem, strokovnostjo in poznavanjem pravil stroke ter postopkov, mora slediti javnemu interesu in dajati vzor za delovanje vsem svojim članom, kar bi se moralo kazati tudi preko jasnega poznavanja področne zakonodaje. Dejstvo je, da v zapisu pripomb večina članstva sploh ni sodelovala, prepuščeno je bilo predsedniku in Izvršnemu odboru. Govoriti o društvu s 300 člani je zavajanje, saj vemo, da je v Mariboru precej manj kot 100 aktivnih arhitektov in vsi niso člani DAM,” so povedali na mariborski občini.

Odločno zanikamo, da bi bila »sumljiva varovalka glede izdaje potrdila o potrebnosti javnega projektnega natečaja, ki ga izda služba za urejanje prostora in služba občinskega urbanista«
vstavljena v OPN MO Maribor zato, da bi omogočila »koncentracijo moči odločanja v dveh osebah«. Določilo je namreč povzeto po veljavnem prostorskem izvedbenem aktu za območje mesta, ki že od leta 2012 investitorjem pri specifičnih situacijah urejanja javne površine nalaga obvezo, da si mora pred pripravo projektne dokumentacije pridobiti pisno odločitev o potrebnosti ali nepotrebnosti izvedbe javnega natečaja, ki ga izda Sektor za urejanje prostora Mestne občine Maribor.

“Z nekoliko dopolnjeno dikcijo v odloku o OPN MO Maribor zagotavljamo kvečjemu večjo transparentnost in razširitev nabora odločevalcev – iz zgolj ene službe, kot to določa veljavni prostorski izvedbeni akt – še na dodatno odločevalno telo MO Maribor. Ob tem dodajamo, da smo nad tem očitkom DAM še prav posebej presenečeni, saj so se člani DAM aktivno posluževali tega določila. Naj omenimo samo zadnji primer, ko je predsednik DAM, dr. Andrej Šmid s svojo arhitekturno pisarno, za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta ob Ptujski cesti v Islamski center od MO Maribor iskal in zahteval takšno obravnavo,” zapišejo.

“Odločno zavračamo tudi očitke opuščanja »faktorja izkoristka«, pri čemer pojasnjujemo, da veljavni prostorski akti v MO Maribor takšnega faktorja sploh ne poznajo in ga posledično ne morejo opustiti, saj je nemogoče opustiti uporabo nečesa, kar se ne uporablja.”

V sklopu priprave stališč do pripomb, bo MO Maribor do vsake podane pripombe DAM zavzela stališče in ga obrazložila, kasneje pa jih bo javno objavila na svoji spletni strani.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.