21:50, čet, 18. Apr

Mariborska občina vztraja pri obnovi dvorane Tabor in gradnji brvi čez Dravo





Čeprav je sprva kazalo, da bosta zaradi previsokih cen gradbenih del ogroženi načrtovani obnova dvorane Tabor in izgradnja brvi čez Dravo v Mariboru, mariborski podžupan Samo Peter Medved vztraja, da ostajajo zavezani tema dvema projektoma. Za dvorano Tabor so po pogajanjih uspeli znižati ceno gradbinca, pri brvi pa dosegli “optimizacijo projekta”.

“Za dvorano Tabor smo po pogajanjih dobili ponudbeno ceno, ki je nižja od naših zagotovljenih sredstev. Ponudnik s to najnižjo ponudbo je podjetje Makro 5 in ta trenutek pripravljamo pogodbo,” je za STA povedal podžupan.

Makro 5 Gradnje, ki med drugim sodeluje z mariborsko občino že pri obnovi zahodne tribune stadiona Ljudski vrt, je po njegovih besedah pripravljen izvesti obnovo dvorane Tabor za nekaj več kot štiri milijone evrov. Za ta projekt ima občina obljubljenih nekaj manj kot 3,2 milijona evrov državnih sredstev, ostalo bo zagotovila iz občinskega proračuna.

Na objavljenem občinskem razpisu za rekonstrukcijo, energetsko sanacijo in dozidavo dvorane Tabor so vsi prijavljeni gradbinci predlagali mnogo višjo ceno. Makro 5 Gradnje kot najugodnejši ponudnik je po poročanju časnika Večer sprva ocenil investicijo na 5,3 milijona evrov.

Ponudbe gradbincev so bile bistveno višje od zagotovljenega denarja na strani občine tudi na razpisu za postavitev nove brvi čez Dravo. Po pisanju Večera je najnižja ponudba Pomgrada z Gorenjsko gradbeno družbo znašala 5,7 milijona evrov.

Občina je zato šla v “optimizacijo projekta”. “Glede na pridobljene ponudbe smo ugotovili, da so določene postavke nesorazmerno visoke, zato smo naročili preveritev spremembe rešitve, predvsem kar se tiče temeljenja in izvedbe pilotiranja v vodi. Na zadnjih sestankih smo ugotovili, da so naše domneve pravilne in bomo lahko v razpisu spremenili temeljenje, kar bo močno pocenilo izvedbo projekta,” je pojasnil Medved.

Po omenjeni spremembi projekta bodo objavili nov razpis, na katerem pričakujejo cenejše ponudbe izvajalcev.

Začetek gradnje brvi ob Starem mostu so sprva napovedovali za konec tega leta, ko naj bi se začela tudi obnova Lenta med Sodnim in Vodnim stolpom.

Še vedno ostaja odprto tudi vprašanje pokritega kopališča Pristan, kjer je že osem let zaprt srednji bazen. Ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca je leta 2018 pristopila k njegovi obnovi, a se je projekt zaradi številnih nujnih dodatnih del večkrat podaljšal in podražil, bazenska školjka pa še danes ne tesni popolnoma. Pred ponovnim odprtjem bazena je treba zaključiti tudi energetsko sanacijo kopališča.

Obe javni naročili morata biti po trenutnih pogodbah zaključeni do konca oktobra, ni pa jasno, ali bodo lahko bazen takrat že odprli.

Medved je zatrdil, da si na občini prizadevajo za čimprejšnje odprtje bazena, saj imajo velike težave z zagotavljanjem infrastrukture za šolske programe plavanja. “Res delamo vse, da bi to zagotovili, a razmere na trgu so trenutno slabe in imamo kar veliko operativnih težav,” je priznal.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.