05:46, sob, 20. Apr

Mariborska onkologija dobila okrepitve





V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so pridobili dodatne zdravnike za enoto za radioterapijo oddelka za onkologijo, zato zdravljenja z obsevanji tečejo nemoteno naprej. Uspelo jim je tudi podaljšati dovoljenje pristojne republiške uprave za delo s pacienti, ki se jim je izteklo konec januarja. To zdaj velja do konca maja.

Na mariborskem oddelku za onkologijo je enota za radioterapijo začela z delom 7. novembra lani. Ključna za delovanje te dejavnosti je stalna prisotnost redno zaposlenega zdravnika v UKC Maribor, zato so nastale težave, ko je doslej edina redno zaposlena specialistka radioterapije decembra napovedala daljši bolniški stalež.

Trije novi zdravniki

Bojazni, da ne bi mogli več obsevati bolnikov v Mariboru, so po zagotovilih vodstva kliničnega centra zdaj odveč, saj jim je uspelo privabiti tri nove zdravnike. “Zaenkrat je vseh pet dni v tednu pokritih s stalno prisotnostjo zdravnika specialista radioterapevta. Dobili smo po podjemni pogodbi zaposlenega dodatnega zdravnika iz Zagreba in dva upokojena zdravnika Slovenca,” je na torkovi seji sveta zavoda UKC Maribor povedal vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre.

foto: UKC Maribor
foto: UKC Maribor

Glavna pridobitev je specialist iz Zagreba, s katerim so se začeli dogovarjati za sodelovanje že lani, a je bilo treba prej izvesti administrativne postopke. Upokojena zdravnika pa naj bi prišla iz ljubljanskega Onkološkega inštituta. S pridobitvijo dodatnih kadrov so v UKC Maribor izpolnili pogoje za podaljšanje dovoljenja pristojne republiške uprave za delo s pacienti, ki je sprva veljalo do konec januarja. “Uprava za varstvo pred sevanji je 31. januarja prejela manjkajočo dokumentacijo vloge UKC Maribor za pridobitev dovoljenja za uporabo obsevalnih naprav. Dokumentacija potrjuje izpolnjevanje pogojev za izdajo dovoljenja,” so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Dovoljenje so podaljšali do 31. maja 2017.

Urologi ostanejo

Položaj se umirja tudi na oddelku za urologijo, kjer so štirje zdravniki pred božičem protestno podali odpoved o zaposlitvi. Vodstvo kliničnega centra jih je namreč uspelo prepričati, da ostanejo, podrobnosti dogovora pa niso znane. Tako ni jasno, kakšna bo usoda predstojnika oddelka Dejana Bratuša, s katerim so se ti zdravniki sporekli.

Zdravniki so zaenkrat preklicali odpovedi in bodo še naprej normalno delali pri nas. Pogovori pa se bodo nadaljevali, saj so še vedno nezadovoljni s predstojnikom,” je povedal Lavre. Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko Bratuša še vedno podpira in pojasnjuje, da dobro dela.

Največja težava v UKC Maribor je pomanjkanje anesteziologov, saj so ti ključni za izvajanje operacij na ostalih oddelkih. Po besedah Lavreta še vedno tečejo pogovori z UKC Ljubljana za pomoč njihovih anesteziologov, zato še ne morejo prekiniti sporne pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini, prek katere jim prihajajo na pomoč anesteziologi s Hrvaške.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.