00:22, tor, 30. Jul

Mariborska Waldorfska šola na novi lokaciji





Waldorfska šola v Mariboru bo prihodnji teden naposled le preseljena v nove prostore. Potem ko se je pred letom dni, ko je bila soočena z nujnostjo izpraznitve dosedanjih prostorov na Cankarjevi ulici, govorilo celo o njeni ukinitvi, so zdaj vendarle uspeli najti in urediti novo lokacijo v nekdanjem tehniškem centru na Valvasorjevi ulici.

foto:sta
foto:sta

Prejšnji konec tedna so iz Cankarjeve 5 v središču mesta na Valvasorjevo 75 na desnem bregu Drave preselili tehnične prostore, kot so pisarne in knjižnica, ta konec tedna pa selijo še razrede. “Od ponedeljka naprej se bo pouk odvijal v novih prostorih,” je povedal ravnatelj Maksimiljan Rimele.

Na novi lokaciji se veselijo predvsem zelenih površin, ki jih na Cankarjevi niso imeli, medtem ko bodo učilnice večinoma enako velike kot prej. Prostore so morali temeljito obnoviti, saj so bili ti vrsto let prazni. “Z obnovo smo začeli dokaj pozno, saj niso bile dorečene zadeve s pristojnim ministrstvom. Ko smo našli izvajalca, pa je obnova gladko tekla. Nam pa ostaja izziv financiranja zadeve do konca, saj se je med obnovo pokazalo, da so potrebna še nekatera dodatna dela in temu primerno bo strošek obnove nekoliko višji, kot smo sprva pričakovali,” je pojasnil Rimele.

Zaenkrat so opravili le najbolj nujna dela, ki bodo omogočila nemoten potek pouka, v prihodnjih letih pa bodo morali še veliko vlagati v energetsko učinkovitost stavbe.

Selitev so izvedli s pomočjo staršev šolarjev, ki se bodo morali navaditi tudi na vožnje v šolo na drugi konec mesta. “Odziv staršev na novo lokacijo je različen, odvisno od tega, kje živijo. A glede na prostorsko stisko, s katero smo se vrsto let soočali in zaradi katere je bil nekaj časa pod vprašajem celo obstoj šole, mislim, da smo zdaj vsi zadovoljni, da gremo na lokacijo, kjer, vsaj računamo tako, bomo lahko dolgoročno ostali in jo bomo lahko prilagodili svojim potrebam,” je prepričan ravnatelj.

Dodal je, da tudi na novi lokaciji ni daleč do centra mesta, obstajajo pa tudi dobre prometne povezave, tudi z javnim prometom. “Mislim, da se bomo vsi hitro navadili,” je dejal. Šola, ki jo obiskuje okoli 150 otrok, se je z letošnjim letom tudi osamosvojila od ljubljanske in zdaj deluje kot samostojni zavod.

Rimele upa, da bodo na novi lokaciji lažje uresničili svoje dolgoletne načrte za vzpostavitev gimnazije, ki je v Mariboru še ni. “Na tej lokaciji je še dovolj praznih prostorov, ki bi jih lahko uporabili za to,” je povedal. Po njegovih ocenah bi bilo ta načrt mogoče uresničiti že v šolskem letu 2017/2018.

V bližini je tudi lesarska srednja šola, s katero bi radi navezali sodelovanje. Prav tako je blizu Waldorfski vrtec, s katerim organizacijsko sicer niso povezani, a že od nekdaj sodelujejo. “Če uresničimo idejo o gimnaziji, bomo imeli na eni lokaciji celotno vertikalo,” je dejal ravnatelj.

Iz prostorov na Cankarjevi ulici so se morali izseliti, ker je pristojno ministrstvo na začetku lanskega leta sporočilo, da bo stavbo prodalo. Zdaj so se načrti očitno nekoliko spremenili.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so povedali, da bo prostore, ki jih bo izpraznila Waldorfska šola, uporabljala sosednja Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. “Objekt bomo poskušali prodati na dražbi, v kolikor bomo uspeli zagotoviti nadomestne prostore Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor,” so še dodali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.