15:56, pet, 29. Mar

Mariborskemu Izumu za širitev 7,2 milijona evrov evropskega denarja





Institut informacijskih znanosti iz Maribora bo dozidavo in energetsko sanacijo objekta v centru Maribora izpeljal z evropskim denarjem. Vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko je ta teden izdala odločbo o dodelitvi 7,2 milijona evrov s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupaj je projekt vreden slabih 9,5 milijona evrov.

Nadaljnji razvoj Instituta informacijskih znanosti v Mariboru (Izum) trenutno najbolj zavira prostorska stiska. Za določeno visokotehnološko opremo so namreč zahteve po prostorih zelo specifične, zaradi česar je nujno potrebna novogradnja.

Z dozidavo bodo zaposlenim zagotovili nove prostore, hkrati pa bodo še energetsko sanirali dotrajani obstoječi objekt. Nov prizidek bo, skupaj z obstoječim prenovljenim objektom, na skoraj 14.000 kvadratnih metrih površin poleg varnejšega delovnega okolja omogočil tudi boljše in učinkovitejše pogoje za opravljanje raziskovalne ter izobraževalne dejavnosti.

Izum bo s projektom pridobil dodatne pisarne, sejne sobe, predavalnice in laboratorije, ki bodo namenjeni tako zaposlenim kot ostalim udeležencem, ki institut obiskujejo iz izobraževalnih razlogov. Zaradi izboljšanih prostorskih pogojev bo mogoč tudi nakup nove raziskovalne opreme. Prav tako je zelo pomembna izgradnja novega računalniškega centra, ki bo dvignil konkurenčnost na področju knjižničnih informacijskih sistemov.

Ob tem bo naložba omogočila tudi dvig ravni raziskovalne dejavnosti in prepoznavnosti Izuma, krepitev povezanosti z gospodarstvom s poudarkom na prenosu novih znanj, integriranost v mednarodno, še posebej evropsko znanstveno skupnost in razvoj raziskovalne infrastrukture, so razloge za dodelitev evropskih sredstev pojasnili v vladni službi za razvoj in kohezijsko politiko.

Mariborski Izum je leta 2012 kot ena največjih slovenskih organizacij na področju IKT-tehnologij pridobil status Unescovega regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti. Prvi Unescov center v Sloveniji so postali na podlagi dolgoletnega uspešnega delovanja v državah Jugovzhodne Evrope, kjer so sprejeli slovenski sistem COBISS kot produkt visoke tehnologije.

stavba_izum
Foto: www.izum.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.