19:28, čet, 25. Apr

Mariborski balet prevzel občinstvo v Hongkongu





Veliko gostovanje Baleta SNG Maribor na 51. Hongkonškem festivalu umetnosti še vedno odmeva. Razprodane uprizoritve Radio and Juliet, Le Sacre du Printemps in Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga so osupnile tako občinstvo kot organizatorje tega prestižnega umetniškega festivala.

Baletnice in baletniki SNG Maribor so eden redkih velikih mednarodnih plesnih ansamblov, ki je imel čast nastopiti v Hongkongu. “Bili so izjemni, čudoviti. Poskrbeli so za osupljivo novo plesno dimenzijo in v veliko čast nam je, da smo jih lahko gostili,” je navdušeno dejala Grace Lang, programska direktorica Hongkonškega festivala umetnosti ter Mariborskemu baletnemu ansamblu zaželela še veliko takšnih umetniških presežkov.

Z uprizoritvijo najlepše ljubezenske zgodbe na svetu, drzno soočene z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead v baletu Radio and Juliet ter pomenljive interpretacija kultnega dela Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps je mariborski Balet uradno otvoril 51. Hongkonški festival umetnosti, temu pa so sledile še tri uprizoritve pustolovsko koreografske zgodbe, nastale po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena, Peer Gynt, vse v koreografiji Edwarda Cluga, ki pravi: “Nastop v tako prestižnem festivalu priča o tem, da se mariborski baletni ansambel uvršča med ene najboljših baletnih ansamblov v Evropi. Zelo sem ponosen!”

Hongkonški festival je v svoji bogati zgodovini gostil prvovrstne umetniške ustvarjalce, kot so Bavarska državna opera, Bolšoj teater, Mariinsko gledališče, Anna Netrebko, Londonski simfonični orkester in Dunajska filharmonija. Nastop Baleta SNG Maribor pa je pritegnil tudi enega največjih baletnih umetnikov na svetu, Vladimirja Malakhova, mnogi mu pravijo tudi baletnik stoletja, ki si je ogledal uprizoritvi Radio and Juliet in Le Sacre du Printemps. “Čestitke, užival sem v vaši plesni stvaritvi. Navdušili ste me,” je dejal Malakhov in ansamblu osebno čestital v zaodrju. “Ob pogledu na naše izjemne plesalke in plesalce ter neskočno dolgih aplavzih in glasnih vzklikih honkonškega občinstva mi je preprosto zaigralo srce. Globok poklon vsem, znova so dokazali, da se uvrščajo v sam umetniški vrh,” je občutke strnil direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Umetnost pa je navdih tudi za mlado generacijo. Uprizoritev Peer Gynt so si ogledali tudi osnovnošolski otroci. Druženje s Trolom in z Jelenom je bilo za njih posebne vrste dogodivščina. “Hongkong je neverjetno mesto. To, da smo lahko nastopili na tem festivalu, je bilo posebno in zelo smo hvaležni za to izkušnjo. Turneja je bila izjemna. Zelo smo srečni in veseli in bilo nam je v čast,” so ob zaključku gostovanja povedali baletnice in baletniki SNG Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.