19:25, čet, 28. Mar

Mariborski knjižnici nagrada za najboljše projekte





Združenje splošnih knjižnic je danes na osrednji nacionalni prireditvi ob dnevu splošnih knjižnic, ki je potekala v Mariboru, podelilo priznanja za najboljše projekte splošnih knjižnic v letošnjem letu. Prejeli sta ju Mariborska knjižnica in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja iz Tržiča.

Mariborska knjižnica je priznanje prejela za projekt Hokejska bralna postava, ki na inovativen način združuje dva svetova, knjižnice in hokejsko ekipo, ob tem pa nagovarja specifično ciljno skupino mladih športnikov in staršev v obdobju, ko obisk mladih v knjižnicah upada.

Tržiška knjižnica pa je s projektom Digitalno=realno=normalno stopila izven običajnih okvirov s festivalom o novih digitalnih orodjih, s katerim je približala digitalno prihodnost več kot 300 obiskovalcem festivala in celotni lokalni skupnosti.

S priznanji nagradimo inovativnost v knjižnicah in spodbujamo naše sodelavce, da uresničujejo projekte, ki približujejo knjižnice ljudem in sodobnemu času,” je na podelitvi izpostavila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Podelitev nagrad knjižnicam običajno poteka v prostorih knjižnice, tokrat pa so jo organizirali v dvorani Instituta informacijskih znanosti (IZUM), ki je po besedah Horženove pomembna ustanova za razvoj znanja. “S tem želimo poudariti pomembnost povezovanja kulturnih in drugih institucij v lokalnih okoljih in nacionalno. Skupaj imamo odgovornost, poslanstvo in aktivno vlogo, da s svojimi storitvami prispevamo k boljši družbi, tako da razvijamo tehnologije, zbirke, znanje, dostopnost, možnosti za vse generacije. Hkrati pa s tem podpiramo projekt prenove knjižnice v Mariboru,” je dejala.

mariborska knjižnica

V ospredju znova agonija osrednje enote Mariborske knjižnice

Agonija osrednje enote Mariborske knjižnice po besedah direktorice Dragice Turjak traja že več kot desetletje, časa za odlašanje pa ni več. “Knjižnica potrebuje primerne prostore, da bomo lahko razvijali inovativne projekte za ljudi in da se bodo občani v knjižnici dobro počutili. To je namreč bistvo in poslanstvo knjižnic. In ponosni smo na nagrado – strokovna priznanja vedno veliko štejejo,” je poudarila.

Slovenske splošne knjižnice so s svojimi storitvami ena najpomembnejših mrež v sistemu vrednot, je izpostavil Marjan Gujtman z ministrstva za kulturo. “Z bogatimi izkušnjami obvladovanja informacij in kritičnim pristopom k zbiranju, urejanju, analizi in uporabi podatkov lahko knjižnice pomembno prispevajo k boljšemu življenju sedanjih in bodočih generacij ter k ohranjanju življenjskega okolja. Ker so bile splošne knjižnice vedno družbeno odgovorne ustanove, ne dvomim, da k temu ne bi bile usmerjene tudi v prihodnosti,” je dejal.

Teden splošnih knjižnic poteka med 18. in 22. novembrom v vseh 58 splošnih knjižnicah po Sloveniji. V tem času pripravijo različne dogodke, s katerimi vabijo k obisku vse generacije. V ponedeljek so v knjižnicah potekali dogodki z ekološko noto, v torek so se obiskovalci seznanjali z različnimi informacijskimi viri, storitvami in gosti, danes poteka osrednje praznovanje splošnih knjižnic, v četrtek bodo knjižnice svoje obiskovalce osveščale o pravici vedeti kot osnovni pravici dostopa do znanja in informacij, v petek pa bodo ob dnevu zelenih knjig obiskovalci brali knjige obarvane z zeleno barvo ali vsebino.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.