11:48, čet, 28. Mar

Mariborski mestni svetniki v novo odločanje o vrsti podražitev: vrtci, javni prevozi, parkiranje …





Mariborski mestni svetniki imajo danes na mizi novo odločanje o predlogih podražitve javnih vrtcev, prevoza z mestnimi avtobusi, parkiranja in čiščenja odpadnih voda. Potem ko so marca zavrnili odločanje o tem, je mestna uprava zdaj pripravila nekoliko spremenjene predloge. Župan Saša Arsenovič upa, da so tokrat našli “sprejemljiv kompromis”.

Odločanje o podražitvah je bilo predvideno že marca, a so ga mestni svetniki takrat z večino glasov preprečili z umikom teh točk z dnevnega reda seje.

Cena vnaprej kupljene vožnje z mestnim avtobusom bi se po predlogu, ki je na dnevnem redu današnje seje, zvišala z enega evra na 1,3 evra, s tem da se veljavnost karte podaljšuje s 60 na 75 minut.

Kakšni so predlogi novih cen? 

Namesto podražitve vozovnic za Pohorsko vzpenjačo predlaga javno podjetje Marprom tokrat njeno izvzetje iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko upravljal kot tržno dejavnost.

Za parkiranje na javnih parkiriščih je predlagano zvišanje cene z 80 centov na evro za uro v središču mesta, zunaj mestnega jedra pa le za deset centov. Parkiranje ob sobotah ostaja brezplačno.

Za čiščenje odpadnih vod na centralni čistilni napravi je predvidena podražitev za povprečno gospodinjstvo v višini 3,8 evra neto na mesec.

Cene mariborskih javnih vrtcev pa bi bile v primeru, da mestni svetniki soglašajo z njimi, višje za povprečno 38 odstotkov, a bi po novem zvišali občinske subvencije, s čimer bi se dejanski zneski na položnicah staršev zvišali le za 18 odstotkov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.