01:57, pet, 26. Apr

Mariborski mestni svetniki v prvem branju sprejeli predlog rebalansa





Mariborski mestni svetniki so včeraj v prvem branju sprejeli predlog rebalansa letošnjega proračuna, ki se zvišuje na 137,5 milijona evrov. Od 31 prisotnih mestnih svetnikov jih je po dolgi razpravi 29 glasovalo za in dva proti. Kritike so bile predvsem zaradi načrtovane nadaljnje prodaje občinskega premoženja in dodatnega zadolževanja.

seja-ms-mom

Po ocenah Liste za pravičnost in razvoj (LPR) bi bilo treba investicijsko dejavnost osredotočiti na stadion Ljudski vrt, knjižnico na Rotovškem trgu in izgradnjo kanalizacije ter na to omejiti tudi zadolževanje. Omejitev zadolževanja in ustavitev prodaje družbe Farmadent je zahtevala tudi SMC, samostojno svetnico Melito Petelin so med drugim zmotili domnevno visoki stroški za dokumentacijo za zdravstveno postajo Tezno.

Veliko kritik je bilo zaradi načrtovanega zvišanja stroškov za plače in druge izdatke zaposlenih v mestni upravi za milijon evrov. “Investicijski odhodki se znižujejo, izdatki za zaposlitve se povečujejo,” je izpostavil Milan Mikl (NLS). “Prodati za 27 milijonov evrov premoženja in se zadolžiti do maksimuma pomeni močno omejiti proračunsko financiranje v prihodnjih letih,” je v imenu SD dejal Matej Žmavc. “Kredit naj se vzame samo za tiste projekte, ki jih je fizično mogoče uresničiti letos,” je prepričan.

Rebalans je za 45 milijonov evrov višji od lanske realizacije prihodkov,” je izračunala Vladimira Cokoja (SDS), medtem ko je župan Andrej Fištravec vztrajal, da gre v resnici za mnogo nižje povečanje.

Veljavni proračun je 132 milijonov evrov, od lani se prenaša 3,5 milijona evrov, torej v globalu se proračun spreminja za dva milijona evrov,” je pojasnila vodja mestne uprave Mateja Cekić.Zadolževanje povečujemo za 600.000 evrov, torej skupno predvideno zadolževanje pri bankah je 12,2 milijona evrov,” je dodala. “Mi še zdaleč nismo prezadolženi. Če se v tem smislu govori o luči na koncu tunela, mi še zdaleč ne vidimo te luči,” je ponazoril Fištravec in dodal, da brez tega niso mogoča vlaganja v razvoj.

Številni mestni svetniki si želijo več prizadevanj za rešitev stanovanjske problematike mladih, vzdrževanje športnih objektov in urejanje cest. “Samo v šolah je za 18 milijonov evrov potreb,” je dejal predstavnik SMC Damir Orehovec. “Proračun je izjemno visok in morali se boste močno stegniti na prste, da ga boste dosegli,” je dodala Jelka Kolmanič iz DeSUS, ki jeseni pričakuje nov rebalans.

Mestni svetniki so včeraj opravili prvo branje predloga rebalansa proračuna, saj načrt mestne uprave in županstva, da bi ga obravnavali po skrajšanem postopku, ni bil izglasovan. Večina članov mestnega sveta je bila namreč mnenja, da je o predlogu potrebna celovita razprava, kar je po njihovem mnenju mogoče le v dvofaznem postopku. Nekateri so zaradi po njihovem mnenju nerealnega načrtovanja želeli celo umakniti rebalans z dnevnega reda današnje seje, a ta predlog ni bil izglasovan.

Razgreta je bila razprava že pri sprejemanju zaključnega računa za lani. Svetniške skupine so bile med drugim kritične do po njihovem mnenju premajhnih vlaganj in slabega črpanja državnih in evropskih sredstev. “Poslovanje občine je zaskrbljujoče, saj so že tako minimalne investicije bile odvisne v veliki meri od kreditnih sredstev. Občina reprogramira kredite, sredstva pa troši brez razvojne strategije,” je v imenu SMC izpostavila Helena Kujundžič Lukaček.

Fištravec je odgovoril, da je bilo v času njegovega vodenja občine izvedenih za 60 milijonov investicij v Mariboru, obenem pa so plačali za 21 milijonov evrov kazni “za pretekle grehe”. Očitek, zakaj ni občina izkoristila ponujenih 2,7 milijona evrov od države za knjižnico, je zavrnil z razlago, da so bila ta sredstva obljubljena, ne pa tudi vključena v državni proračun.

Potem ko so mestni svetniki pred dvema letoma prekinili razpravo na to temo, ker občina še ni imela sprejete strategije varstva starejših, so danes le potrdili investicijsko dokumentacijo za Novi sončni dom na Pobrežju. Tam sta poleg rekonstrukcije obstoječega zasebnega doma za starejše predvideni še obnova sosednje stavbe nekdanjega dijaškega doma in postavitev novogradnje za varovana stanovanja.

Več mestnih svetnikov je od župana terjalo odgovor glede nove lokacije za osrednjo enoto Mariborske knjižnice, a ga niso dobili. “Iščemo lokacijo B in ko bomo imeli podpisane pogodbe, vas bomo seznanili z njimi. Intenzivno delamo na tem in smo v zaključni fazi,” je dejal Fištravec. V ta namen namerava sklicati izredno sejo. Za stare prostore knjižnice na Rotovškem trgu pa po njegovih besedah preučujejo možnost, da bi jih lahko po sanaciji uporabljala Zveza prijateljev mladine (ZPM).
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.