20:46, pet, 19. Apr

Mariborski mostovi po nedeljskem potresu varni





Čeprav je bilo na dvoetažnem mostu v Mariboru po potresu z žariščem v bližini Zagreba opaziti okrušene stebre, pristojne službe zagotavljajo, da so mariborski mostovi še vedno varni za promet. To naj bi potrdil tako prvi pregled ob prisotnosti strokovnjaka za statiko v nedeljo kot današnji pregled s čolna.

Vir: wikipedia.org

Dežurna intervencijska ekipa javnega podjetja Nigrad je ob prisotnosti strokovnjaka za statiko Metoda Krajnca v nedeljo dopoldne pregledala mariborske mostove s kopnega, danes pa so s čolnom pregledali še tiste dele mostov, ki so dostopni samo z vode.

Pod drobnogled so vzeli Malečniški, Stari, Titov in dvoetažni most ter pri slednjem že med nedeljskim pregledom ugotovili manjše poškodbe, ki so jih povezali s potresom. Z nekaterih stebrov, ki povezujejo obe etaži mostu, se je namreč odkrušil del materiala.

Statik je že v nedeljo presodil, da so kljub temu vsi mostovi statično stabilni in torej varni za uporabo. Takšno je njegovo mnenje tudi po današnjem ogledu. “Pri včerajšnjem ogledu se je videlo, da je na dvoetažnem mostu lokalno odpadel zaščitni sloj betona, ki pa je odpadel zaradi korozije armature. Bile so že razpoke in potem se je to odkrušilo. Ni pa videti globinskih poškodb na stebrih, zato statično most ni ogrožen. Danes, ko smo s čolnom pogledali mostove še od spodaj, ni bilo videti dodatnih poškodb od potresa, so pa mostovi močno načeti korozijsko, zato se bo treba tega v doglednem času lotiti in popraviti,” je za STA danes povedal Krajnc.

Kot so povedali v Nigradu, je njihova intervencijska ekipa danes opravila tudi pregled Košaškega nadvoza in tam prav tako ni našla kakšnih poškodb, ki bi jih povzročil nedeljski potres z magnitudo 5,3 in žariščem deset kilometrov severno od Zagreba.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.