18:42, tor, 23. Apr

Mariborski otok letos v sveži preobleki, to vse se bo uredilo





Lani so na Mestni občini pristopili k prenovi mostu, ki vodi na Mariborski otok, le-ta je bila izvedena slabo, MO Maribor je namreč po t.i. končali sanaciji mostu, prejela inšpekcijsko odločbo, v kateri je navedeno, kaj je na mostu potrebno nemudoma sanirati. Nekateri obiskovalci Mariborskega otoka so opozorili, da most sploh še ni v celoti saniran in da so nad takšno obnovo zgroženi.

Po tem so ograjo fiksirali z vezicami, na lesene deske, pa položili kar neke vrste tepih. Tudi o tem smo poročali. Veliko zapletov torej in to le pri obnovi mostu, ki vodi na Mariborski otok.

Lani pa je Mestna občina Maribor začela tudi z ureditvijo samega kopališča Mariborski otok. “Pogodba za izvedbo del na Mariborskem otroku je bila podpisana 4. avgusta 2022. Zaradi ugodnega vremena ter podaljšanja kopalne sezone smo dela začeli šele konec septembra. Sprva zastavljena časovnica se je nekoliko zavlekla med drugim tudi zaradi usklajevanj Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave,” so za Lokalec.si pojasnili na Mestni občini Maribor.

Kolikšni so stroški?

“Stroški, skladno s pogodbo, ki vključuje tudi les, so predvideni na 773.734,00 evrov. Bistvenih podražitev ne pričakujemo, saj nekaterih sprva predvidenih del ne bo treba izvesti, so pa možne, saj je zaradi izvajanja del in kontrole ZVKDS ter ZRSVN prišlo do spremembe projektantske rešitve; zaradi zamakanja je nujno potrebna sanacija v nadstropju objekta,” nam še pojasnijo na mariborski občini.

Časovnica je podaljšana z aneksom k osnovni pogodbi, ki določa, da morajo vsa dela biti dokončana do kopalne sezone, t. j. najkasneje do 15. 6. 2023.

Kaj vse je v obnovo zajeto?

Na MO Maribor nam najprej pojasnijo, kaj vse se je že izvedlo:

– Rušitvena dela polkrožnih betonskih stopnic na južni strani objekta z delom asfaltne poti in pločevinaste kritine s podlogo ter kovinsko ograjo.
– Rušitvena dela v sanitarijah stavbnega pohištva, sanitarnih sten, tlakov sanitarij, stenske keramike, montažnih mavčnokartonskih oblog, wc školjk, umivalnikov ter dotrajane elektro in vodovodne napeljave.
– Odstranitev vgrajene in druge opreme vhodne avle in elementov nedelujočih instalacij.
– Odstranitev dotrajanih betonskih tlakov obbazenskih površin in korit z zaraslo živo mejo pod teraso kopališča.
– Revizijske odprtine za dostop do bazenske instalacije.

Vse navedene odstranitve in rušitve se skladno s projektom obnovijo.

Nadalje pa na MO Maribor pojasnjujejo kaj obnova še zajema:

– Planiranje in utrjevanje dna izkopov na predpisano trdnost po navodilih geomehanika.
– Obnovo vseh odstranjenih stopnic na J strani objekta in nadkritij.
– Obnovo kompletnih sanitarij (pozidave, sanitarne opreme, keramike, obnova oken in vrat – tudi posebnih dodatnih sanitarij za gibalno ovirane).
– Obnovo sanitarnih bazenčkov ob vhodih v bazenski kompleks z namestitvijo vrtljivih kovinskih vrat.
– Izvedbo podkonstrukcije bazenskih ploščadi z noveliranjem različnih višin iz sibirskega macesna.
– Izvedbo pohodnih lesenih bazenskih ploščadi iz kakovostnega tropskega lesa (tigerwood).
– Izvedbo prekritja asfaltirane površine pred J stranjo kopališkega objekta z leseno oblogo (tigerwood) ter dodano rampo in poseben izhod za gibalno ovirane osebe.
– Obnovo tlakovane ploščadi pred severnim vhodom v kopališki objekt z dodanim dostopom za gibalno ovirane osebe (skladno z navodili ZVKDS).
– Namestitev panelne ograje okoli kopališča v območju ob bazenskih ploščadi, ki jo bo sčasoma prerasla živa meja.
– Obnovo najnujnejših zaščitnih pleskarskih del kopališča.

Bazenov in bazenskih instalacij (še) ne bodo obnavljali

“Obnova ne zajema tekočih investicijsko-vzdrževalnih del pri obnovi bazenov in bazenskih instalacij! To opravlja uporabnik kopališča JHMB-Šport Maribor.
Sama obnova bazenov in bazenske tehnike je v skladu s projektno nalogo predvidena v naslednjih fazah kot tudi kompletna obnova kopališkega objekta z izgradnjo komunalne kanalizacije in parkirišča pred MB Otokom,” še svoje odgovore zaključijo na MO Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.