14:36, pet, 19. Apr

Mariborski poslanci Gibanja Svoboda po več kot 100 dneh Vlade RS še vedno brez poslanske pisarne v Mariboru





Letos aprila je na državnozborskih volitvah zmagala stranka Gibanja Svoboda, iz Maribora imajo kar nekaj poslancev, ki so bili izvoljeni v državni zbor. In kako dobro Rastislav Vrečko, Lena Grgurevič, Barbara Kolenko Helbl, Martin Marzidovšek, Andreja Rajbenšu in Tomaž Lah zastopajo Maribor ter kako so na voljo občanom?

Kot kaže, po več kot 100 dneh vlade mariborski poslanci Gibanja Svoboda še niso pripravljeni na dialog z Mariborčani, saj še vedno niso odprli svoje poslanske pisarne. No, njihov dialog ne steče niti v parlamentu, saj nekateri še vedno niso spregovorili niti besede. Portal, ki vodi statistiko, jasno pokaže, da Andreja Rajbenšu ni imela še nobenega govora, pravzaprav še ni izgovorila niti ene besede. A s svojim poslanskim delom zasluži izplačilo za obdobje od 13. 5. do 31. 5. v mesecu maju 2022 – 2385,28 evra, kar pomeni, da je toliko dobila za polovico meseca maja.

Na mariborske poslance smo v začetku meseca julija naslovili vprašanja, katere projekte bodo podpirali za boljši Maribor, kaj koalicijska pogodba zagotavlja Mariboru in kaj bo Maribor z njo pridobil, kje bodo odprli poslansko pisarno in kdaj jih bodo lahko občani obiskali ter tudi v katerih odborih delujejo? Odgovorov nismo dobili.

Čeprav prejemajo lepo poslansko plačo za svoje delo in so obljubljali, kaj bo Maribor imel od njih, na vprašanja enostavno ne odgovarjajo. Kot kaže, so mariborski poslanci po izvolitvi hitro ostali brez besed in odgovorov na vsebinska vprašanja. A po nastopu mandata nove Vlade RS se je že veliko zgodilo, sprejemale so se pomembne odločitve za Maribor, med drugim se je ukinil Urad za demografijo, s sedežem v Mariboru. A mariborski poslanci so ostali tiho.

Na vprašanja o OFEM ne odgovarjajo

Prav tako je v končni fazi priprav vladni projekt OFEM, olimpijski festival evropske mladine, ki bo prihodnje poletje v Mariboru. O tem mariborski poslanci ne govorijo. Še več, pravzaprav niti ne odgovarjajo na novinarska vprašanja o tej temi. Zanimalo nas je, kakšen je bil njihov doprinos za dogodek OFEM 2023, ali menijo, da je dovolj sredstev namenjenih dogodku, ter če bodo nudili svojo podporo dogodku OFEM in kako? Odgovorov nismo dobili. Kljub zagotovilom iz centrale, da jih bomo.

Poslanskih pisarn do zdaj odprtih nekaj več kot 20 

Na državni zbor smo minuli teden naslovili vprašanja, koliko poslanskih pisarn je trenutno že odprtih. Pojasnili so nam, da je trenutno sklenjenih 24 pogodb za poslanske pisarne, a so opozorili, da se to spreminja iz dneva v dan.

“Poslanci ne koristijo vedno vseh sredstev, ki so jim na voljo (največ 180,00 EUR). Nekateri se dogovorijo tudi za brezplačni najem, v tem primeru Državni zbor ne sklepa pogodbe, ker ne prevzema obveznosti. Sklepanje pogodb je še v teku, zato posredovani podatki v tem trenutku ne bi odražali pravega stanja. Državni zbor bo lokacije poslanskih pisarn objavil na spletnem portalu www.dz-rs.si,” so še odgovorili na vprašanja o tem, koliko sredstev je poslancem na voljo in kje bodo pisarne v Državnem zboru.

Še več, v roku enega dne od prejema vprašanj so celo pripravili preglednico z vsemi do zdaj odprtimi poslanskimi pisarnami. Torej komunikacija je stekla gladko, kot se za Državni zbor spodobi. Morda bi si mariborski poslanci Gibanja Svoboda lahko to vzeli za zgled. Le pričakujemo lahko, da se bo na podlagi našega poročanja kaj spremenilo.

Kot je opazno v preglednici, na seznamu v Mariboru poslanske pisarne Gibanja Svoboda še ni, a kljub temu lahko v centru opazimo tablo Gibanja Svoboda, in sicer v prostorih, kjer je bila nekoč tudi poslanska pisarna stranke SMC.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.