20:24, ned, 28. Jul

Mariborski poslanci SMC bodo vložili pobudo za selitev HSE





Mariborski poslanci največje vladne stranke SMC so se danes na sedežu Dravskih elektrarn Maribor (DEM) sestali z vodstvom podjetja in predstavniki Štajerske gospodarske zbornice. Glavna točka pogovora je bila njihova pobuda in predstavitev dosedanjih aktivnosti glede možnosti prenosa sedeža Holdinga Slovenskih Elektrarn (HSE) v Maribor.

dem

Kot je po sestanku za STA povedal poslanec SMC in koordinator aktivnosti v zvezi z omenjeno pobudo Ivan Prelog, so se s sogovorniki dogovorili o nadaljnjih aktivnostih, k sodelovanju pa povabili tudi ostale deležnike. Selitev sedeža HSE bi imela po njihovem mnenju velik pomen tako za Maribor kot za njegovo širšo okolico.

“Zato smo se dogovorili, da do konca tedna na ministrstvo za infrastrukturo vložimo pobudo za vrnitev sedeža elektroenergetike v Maribor. Ta teden bomo oblikovali pobudo. Za selitev se zavzemamo, ker se danes velik del sredstev, ki ga danes ustvarimo tukaj, izgublja vsepovsod, le tam jih ni, kjer bi morala biti,” je dejal Prelog, ki je prepričan, da si Maribor takšno potezo zasluži.

Kot je še povedal, imajo podporo za selitev med poslanci severovzhodne regije v koalicijskih strankah, za zdaj pa na resno nasprotovanje še niso naleteli. Na vprašanje, ali imajo za svojo pobudo podporo tudi v centrali stranke in pri premierju Miru Cerarju, pa pravi, da se vlada v to ne vpleta, ker se ne želi vmešavati v korporativno upravljanje. Pristojni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič po njegovih besedah doslej v neformalnih pogovorih ni imel nič proti, čaka pa na uradno pobudo.

Na današnjem sestanku je sicer sodeloval tudi poslanec DeSUS Uroš Prikl, povabljen je bil tudi poslanec ZL Franc Trček, a ga iz Prelogu neznanih razlogov ni bilo v DEM. Kot gre sklepati iz njegovega zapisa na Facebook strani, pa naj bi “o soliranju SMC izvedel iz medijev”, čeprav priznava, da so se nekaj skupaj dogovarjali.

Ideje o selitvi sedeža HSE v štajersko prestolnico so stare že nekaj let, a doslej do uresničitve pobude kljub menjavam vlad še ni prišlo. Med drugim se je za takšno rešitev lani zavzel del mariborske stroke v okviru Zveze inženirskih društev Maribor. Enako pobudo so že lani še pred parlamentarnimi in lokalnimi volitvami izrazili tudi župani in poslanci širše podravske regije iz prejšnjega sklica.

Predsednik vlade decembra lani ob odprtju strankinih prostorov v Mariboru pobude ni želel komentirati, saj da z njo podrobneje še ni seznanjen. Kot je takrat dejal, je vselej potrebno proučiti vse potrebne okoliščine, ko bo čas za kaj takega, pa se bodo o tem tudi izrekli.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.