09:52, sob, 20. Apr

Mariborski poslanci z županom za dobro “totega” mesta





Aktualnim poslancem in poslankam se izteka mandat, novoizvoljeni ali ponovno izvoljeni pa bodo jutri zasedli svoje stolčke v parlamentu. Še pred ustanovno sejo novega sklica državnega zbora, je novoizvoljene poslance iz Maribora in okolice na sprejem povabil mariborski župan Andrej Fištravec. Sklenili so, da bodo redno, enkrat mesečno sestankovali. Srečanja so se udeležili štirje, Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), Dejan Kaloh(SDS), Branislav Rajić (SMC) in Franc Trček (Levica), Andrej Rajh (SAB) pa se je opravičil.

poslanci pri županuKot je dejal župan je bil prvi uradni sestanek konstruktiven. Med drugim so govorili tudi o tem, kako financirati regionalno pomembne programe. “Kot primer smo omenili Lutkovno gledališče, ki bi ga lahko dvignili na nacionalno raven in financirali na ta način, ali pa skupaj z ministrstvom za kulturo uveljavili 62. člen zakona o zagotavljanju javnega interesa na področju kulture, ki omogoča financiranje javno pomembnih programov v lokalnem okolju,” je povedal Fištravec.

Tokrat so razpravljali o sistemu financiranja občin, ki ga mora urediti država. Obravnavali so tudi možnosti financiranja reginalnih programov, predvsem pa so se gostje in gostitelj strinjali, da so lokalne in regionalne teme nadideološka vprašanja, pri čemer politične barve ali osebni odnosi ne smejo biti v napoto. Po besedah Divjak Mirnikove se bo z občino ne glede na to, da pogosto ne deli stališč z županom, je dejala Divjakova in dodala, da so vsi kandidirali prav zato, da pomagajo Mariboru, “zato je treba takoj na začetku postaviti naše zahteve, da uresničimo to, kar smo obljubljali v času volilne kampanje”. Po besedah Kaloha je financiranje občin s povprečnino v izrazito škodo mestnim občinam. “Ne more se enako financirati recimo Maribora in Ruš, glede na to, da prvi opravlja vrsto regionalnih zadev, ki jih koristijo tudi primestne občine. Računam, da bo nova vlada trajala vsa štiri leta in da bomo imeli kaj pokazati, da ne bo ostalo samo pri obljubah,” je dejal. Trček pa je dodal, da upa predvsem v to, da v prizadevanjih za Maribor v tem mandatu ne bo več osamljen.”Ne nazadnje je protiustavno, da imamo po kvaliteti življenja Slovenijo prvega, drugega in tretjega razreda. Izzivi so znani in tudi iz različnih ideoloških pozicij se da odpirati ta vprašanja in iskati vsaj preseke, če že ne unije,” je pojasnil. Rajić je dejal, da se v tem mandatu nadejajo rešitve financiranja Maribora skozi spremembo zakona, bodisi “zakona o Mariboru ali skozi zakon o mestnih občinah, prav tako pa eneko razmišljamo tudi o zakonu za Pohorje. Zapriseženi smo, da bomo resnično sodelovali skupaj z vodstvom Mestne občine Maribor,” pravi Rajić.

Obenem so se vsi zavzeli, da je treba vzpostaviti formalizacije, da Maribor dejansko postane regijsko središče vzhodnega dela Slovenije in, da se z vzpostavitvijo regijskega centra zagotovi financiranje te regije, s čimer prekine dosedaj centralizirano ali priviligirano financiranje osrednje in zahodne Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.