11:07, čet, 18. Apr

Mariborski poslanci želijo opustitev prodaje Farmadenta, župan pa zatrjuje, da bi zaustavitev prodaje ogrozila delovna mesta





Poročali smo, da je šest mariborskih poslancev župana Mestne občine Maribor pozvalo, naj opusti namero o prodaji družbe Farmadent, saj le ta predstavlja eno vodilnih slovenskih podjetij, ki skrbi za kompletno in celovito oskrbo zdravstva.

Družba Farmadent d.o.o trenutno zaposluje okoli 70 ljudi zaposlenih in letno ustvari okrog 100 milijonov evrov prometa in približno milijon evrov dobička.

Prodaja ogroža obstoj visoko kvalitetnih delovnih mest

“Menimo, da (kot navajate) »oviranje konkurence pri nabavah družbe Farmadent« ni zadosten razlog za prodajo podjetja, zato se takšna odločitev zdi nevarna predvsem za Mestno občino Maribor in po nepotrebnem ogroža obstoj preveč visoko kvalitetnih delovnih mest ter podjetja v celoti,” so zapisali v pozivu, pod katerega so se podpisali Lidija Divjak Mirnik, Dejan Kaloh, Franc Trček, Gregor Židan, Andrej Rajh in Branislav Rajić.

Poslovanje Farmadenta se je od sprejema novega zakona poslabšalo

Obrnili smo se na MO Maribor in župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča prosili za odziv. Dejal nam je, da poziv poslancev glede prodaje Farmadenta pozdravlja: “Ob tem je treba opozoriti, da je Farmadent v Republiki Sloveniji predstavljal eno vodilnih slovenskih podjetij, ki je skrbelo za kompletno in celovito oskrbo zdravstva, vse dokler leta 2016 Državni zbor ni sprejel Zakona o lekarniški dejavnosti, ki Mestni občini Maribor nalaga obveznost prodaje Farmadenta do konca tega leta. Ob tem tudi ni odveč opozorilo, da se je poslovanje Farmadenta od sprejema zakona poslabšalo.”

Od nastopa funkcije župana je poslance, kot pojasni, večkrat opozoril, da je zakon za Mestno občino Maribor škodljiv in jih pozval, naj ga v spornem delu spremenijo: “O škodljivih posledicah zakona za Mestno občino Maribor sem seznanil tudi predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo ob njegovem zadnjem obisku Maribora.”

Farmadenta pod ceno vsekakor ne bomo prodajali”

Dodal je, da si želi, da bo Državni zbor čim prej sprejel zakon, ki občine ne bo silil v prodajo deleža v Farmadentu in bo omogočal razvoj podjetja. “Do takrat se postopek prodaje nadaljuje, saj bi morebitna zaustavitev prodaje v trenutku, ko takšen zakon še velja, bila v nasprotju z veljavno zakonodajo in z načelom dobrega gospodarjenja z občinskim premoženjem. Posledično bi povsem po nepotrebnem ogrozili tako podjetje z dolgoletno tradicijo kot tudi delovna mesta.”

Ob koncu poudari, da verjame v velik razvojni potencial Farmadenta, visoko vrednost blagovne znamke: “Predvsem pa verjamem v zaposlene in njihovo neprecenljivo znanje. Zavedajoč se vsega navedenega Farmadenta pod ceno vsekakor ne bomo prodajali.”

Jeseni bodo odločali o odpravi prepovedi vertikalnih povezav

S potrditvijo sprememb Zakona o lekarniški dejavnosti v prvem branju v Državnem zboru bodo poslanke in poslanci jeseni odločali o odpravi prepovedi vertikalnih povezav. “S tem bo odpravljen rok, v katerem bi bilo potrebno Farmadent d.o.o prodati, zato predlagana privatizacija najbolj dobičkonosnega občinskega podjetja, ki se ukvarja s farmacevtskimi posli, ni potrebna,” pojasnijo mariborski poslanci.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.