07:35, pet, 29. Mar

Mariborski Primat lani ustavil padec prodaje





Mariborska družba Primat, ki se ukvarja s proizvodnjo varnostne opreme, je lani nekajletni trend padca prodaje in s tem krčenja podjetja kljub epidemiji uspela ustaviti in ga obrniti v rahlo rast. S prodajo v višini šestih milijonov evrov so bili za slabega pol milijona uspešnejši kot leto prej, še vedno pa so za 30 odstotkov zaostali za načrtom.

Kot je v letnem poročilu zapisal predsednik uprave podjetja, ki je še pred nekaj leti presegalo 20 milijonov evrov prihodkov, Matjaž Andric, je leto 2020 tudi pri njih v veliki meri zaznamoval izbruh epidemije covida-19 in posledična velika nihanja v obsegu naročil. Kljub temu so uspeli preseči promet iz leta poprej, ko jih je najbolj prizadela nenapovedana prekinitev naročil bankomatnih blagajn s strani dotlej največjega kupca Diebold Nixdorf.

Višji prihodki so sicer pomenili, da je morala družba vrniti del prejete koronske državne pomoči.

Z racionalizacijo poslovanja, ki je pomenilo tudi dodatna odpuščanja, so uspeli več kot dva milijona evrov visoko izgubo iz leta 2019 več kot prepoloviti, tako da je ta lani znašala manj kot milijon evrov. Leto so končali s 83 zaposlenimi, skoraj 30 manj kot so ga začeli. Družba je v najboljših letih zaposlovala okoli 200 ljudi.

Dobrih 85 odstotkov prihodkov Primat ustvarja s prodajo varnostne opreme, okoli pet odstotkov s prodajo kovinskega pohištva, nekaj malega pa še s prodajo skladiščne opreme in pametnih izdelkov ter ostalimi storitvami. Več kot 90 odstotkov proizvodnje je namenjene tujim trgom, od tega daleč največ državam EU, med katerimi je s več kot polovičnim deležem najpomembnejši trg Nemčija.

Kot je pojasnil Andric, so lansko leto začeli s solidnim obsegom naročil, čeprav so še vedno beležili velike zaostanke za načrtom pri proizvodnji bankomatnih blagajn, medtem ko je bila realizacija ostalega programa nekoliko nad načrtom. Z začetkom epidemije je prišlo do močnega upada naročil, kar se je v naslednjih mesecih sicer nekoliko umirilo, a je bila med aprilom in avgustom proizvodnja še vedno za skoraj 30 odstotkov nižja kot v predkriznem obdobju.

Zaposlene so za nekaj časa napotili na čakanje, pozneje pa so namesto tega uvedli skrajšan delovni čas ter obročno plačilo davkov in prispevkov in se z bankami dogovorili za moratorij na odplačilo kreditov. Prvi znaki okrevanja so se začeli kazati po koncu poletja, kljub temu pa niso uspeli doseči tekočih pozitivnih rezultatov. Pozitivno so poslovali maja in septembra, pri čemer je bilo maja to predvsem posledica prejetih državnih pomoči.

Proizvodnja le še v Melju

Ob zmanjševanju števila zaposlenih so se zato lotili še prodaje poslovno nepotrebnega premoženja – nepremičnine v Razvanju, kjer so dokončno opustili proizvodnjo in jo zdaj nadaljujejo le še na lokaciji v Melju. Prve sklope v skupni vrednosti več kot 300.000 evrov jim je že uspelo prodati, skupaj je je omenjeno premoženje ocenjeno na skoraj 1,3 milijona evrov.

Pri napovedih za prihodnost ostajajo previdni, a dodajajo, da zaradi postopnega povečevanja povpraševanja tudi vse bolj zmerno optimistični. Zaradi povečevanja obsega proizvodnje se lahko znova odločajo za zaposlovanje dodatnih sodelavcev, a bodo zaradi nižjih stroškov delovne sile v sklopu skupine poudarek povečevanju zmogljivosti namenili predvsem v odvisni družbi Primat oprema, medtem ko bo v krovni družbi poudarek na krepitvi visoko strokovnega tržnega, razvojnega in tehnološkega kadra.
Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.