10:03, čet, 8. Avg

Mariborski Rdeči križ znova skrbi za otroške počitnice v Punatu





Mariborsko območno združenje Rdečega križa že več kot 60 let organizira poletno letovanje za otroke v počitniškem domu v Punatu na otoku Krk. Kot je ob vrnitvi prve letošnje skupine v Maribor opozoril sekretar območnega združenja Metod Dolinšek, na letovanja iz zdravstvenih in socialnih razlogov iz leta v leto prihaja manj otrok.

Mladinsko letovanje v Punatu je namenjeno otrokom od petega do 16. leta starosti, ki jih v skupine združujejo po starosti, in po besedah Dolinška predstavljajo prerez naše družbe. Na letovanju imajo možnost opazovati druge in spoznati, da so vsi otroci enaki, ne glede na zunanje razlike med njimi.

Letovanja koristna za otroke

Letovanja imajo poleg koristnih učinkov na zdravje otrok tudi močan vpliv na razvoj različnih sposobnosti mladih. V koloniji namreč poleg uživanja, športa in rekreacije spoznavajo različne načine delovanja v skupinah, kjer je potrebno prilagajanje vsakega posameznika, preko delavnic se oblikuje njihova pozitivna samopodoba, otroci se učijo strpnosti in reševanja težav s pogovorom, kar vse prinesejo iz kolonije nazaj v svoje okolje,” je orisal Dolinšek.

MPD Frankopan Punat
MPD Frankopan Punat

Tovrstna oblika preživljanja počitnic znova postaja eden od pomembnih vzvodov razvoja in oblikovanja otrok in mladostnikov. Vendar v mariborskem Rdečem križu ob tem opozarjajo na velik upad števila otrok, ki so deležni njihovega letovanja, saj se je od začetka krize v letu 2008 do letos zlasti število zdravstvenih napotitev več kot razpolovilo.

Ob tem vse pogosteje opažajo, da starši otrok ne pošiljajo na letovanje, tudi če imajo pravico do sofinanciranja iz virov za socialne napotitve, kar po besedah sekretarja kaže na globok prepad v družbi, ko skrbniki ne vedo več, kaj je koristno za njihove otroke, hkrati pa jim tudi ne morejo zagotoviti niti najosnovnejšega za na morje, kot so oblačila, oprema in žepnina.

Letovanje otrok na Punatu; FOTO: RKS
Letovanje otrok na Punatu; FOTO: RKS

Za izvedbo letovanj mariborski Rdeči križ letos načrtuje več kot 400.000 evrov, kar za njih predstavlja velik finančni in organizacijski zalogaj, ki pa ga po besedah Dolinška v 61 letih, odkar organizirajo letovanja, uspešno rešujejo vsako leto posebej.

Ker bo letošnje leto finančno še posebej zahtevno, pozivajo vse, da svojim otrokom omogočijo letovanje, bodisi zdravstveno, za katero otroci potrebujejo napotitev svojega pediatra, bodisi socialno, kjer je finančni prispevek odvisen od socialnega statusa in od morebitnega prispevka lokalnih skupnosti. Možno je tudi samoplačniško letovanje. Kot pravi Dolinšek, je še vedno dovolj časa in prostora za letovanje v tretji in četrti izmeni.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.