04:31, tor, 30. Jul

Mariborski šport na robu preživetja





Mariborski šport se je, kot kaže, znašel na robu preživetja. Predstavniki klubov, Športnih objektov in Športne zveze opozarjajo na nevzdržen sistem sofinanciranja športnih programov v mestu. Bi se lahko zgodilo, da bodo “telovadnice” prazne, mladi pa, namesto na rekreaciji, na ulici?
dvorana Tabor

Že nekaj let so v športnih klubih in društvih prepuščeni začasnemu sofinanciranju izvajanja programov na podlagi Letnega razpisa Mestne občine Maribor, s predstavniki katere se morajo zato vsakič znova pogajati. Težava je sistemska, smo slišali na novinarski konferenci, rešitev pa sprememba pravilnika, zato so predstavniki klubov, direktor Športnih objektov Maribor in predsednik Športne zveze Maribor, pristojne pozvali k resnemu razmisleku.

dvorana Tabor tiskovna

Uroš Lovrenčič, pred. Športne zveze MB, je med drugim dejal “naj ponovno pretehtajo dejavnike, ki vplivajo na datum prvih izplačil, saj je s tem dejansko onemogočeno nadaljevanje športne vadbe v večini športnih kolektivov in na večini športnih objektov.” Anton Knez, dir. Športnih objektov MB, je sicer pojasnil, da zdaj še ne bodo zapirali objektov (in tako športnikom onemogočili treningov), a bodo sčasoma morda primorani, če ne bo nikogar, ki bi vadil v njih. V klubih namreč še vedno čakajo na denar. Če ga ne bodo imeli dovolj, potem bodo objekti dejansko prazni, s tem pa bi Športni objekti ostali brez vira financiranja obratovalnih stroškov. “Položnice, plače, elektriko je pa treba plačat, kje pa še je potem vzdrževanje objektov, ki veste kakšni so, da so stari,” je med drugim dejal Knez.

dvorana Tabor tiskovna predstavniki klubov

Na Mestni občini Maribor so sicer že objavili poziv za klube, ki naj bi v obdobju začasnega financiranja prejeli 60-odstotkov deleža, kot so ga prejemali lani. Četudi je Simon Mihalina iz Urada za šport Mestne občine Maribor (MOM) zbranim v sejni sobi dvorani Tabor pojasnil, da delajo vse, kar je v njihovi moči“, da je resnično treba spremeniti in posodobiti pravilnik, je hkrati izpostavil, da gre samo za sofinanciranje. Za klube in društva je namreč občinski denar zgolj del celotnega financiranja njihovega delovanja: “so še članarine, vadnine, sponzorska in donatorska sredstva,” je dejal Mihalina. Na razpise se morajo nosilci oz. izvajalci športnih programov (t.j. klubi) prijaviti najkasneje do 16. marca, a to pomeni, da še kar nekaj časa ne bodo dobili občinskega denarja. V tej luči se je novinarska konferenca (ne glede na pojasnila) razvila v “javno debato”, uperjeno predvsem v predstavnike Mestne občine Maribor. Mitja Korošec, predsednik Nogometnega kluba Maribor Tabor, je med drugim (retorično) vprašal ali naj pustijo “otroke na ulici, da bodo tam počeli bedarije, namesto da bi bili na igriščih in da bi jim dali neko vzgojo, jim kazali neko pravo pot?”

dvorana Tabor tiskovna Kovacic

Ogorčeno je opozoril, da se že leta borijo z isto težavo, kakor tudi s tem, da bi jim uspelo dobiti termin za sestanek z županom ali direktorjem mestne uprave, ker sami ne morejo ničesar spremeniti. Morda jim bo tokrat vendarle uspelo, kajti Marko Kovačič, svetovalec župana MOM, je pred mediji in vsemi zbranimi v sejni sobi zagotovil, da je župan s problematiko seznanjen in da bo uredil sestanek.
Podrobnosti pestre debate na konferenci že nocoj ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.