04:17, čet, 25. Apr

Mariborski svetniki dosegli sklic izredne seje glede selitve knjižnice





Mariborski mestni svetniki so dosegli, da je župan Andrej Fištravec sklical izredno sejo na temo selitve osrednje enote Mariborske knjižnice v bivšo stavbo Probanke na Trgu Leona Štuklja, saj na dopisni seji niso oddali zadostnega števila glasov, da bi bili sklepčni. O zadevi bodo zato odločali na izredni seji ta ponedeljek, 31. julija.

Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.
Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor

Na dopisni seji, ki se je zaključila danes opoldne, je projektno dokumentacijo za selitev knjižnice z Rotovškega trga v Probanko podprlo 19 mestnih svetnikov, trije so bili proti. Ostali niso oddali svojega glasu, zato je bila seja nesklepčna, glasovanje pa neveljavno.

Da se bo to zgodilo, je bilo pričakovati, saj so se številni mestni svetniki pritožili zaradi odločanja o tej tematiki na daljavo. “S knjižnico ne moremo ‘opraviti’ na dopisni seji,” je v javnem pismu opozorila samostojna svetnica Melita Petelin. “Kultura v mestu, ki je bilo kulturna prestolnica Evrope, si zasluži vsaj obravnavo na redni ali izredni seji,” so sporočili iz mariborske SD. “Enkrat je to politiko postavljanja pred izvršena dejstva treba prekiniti,” je protestiral mestni svetnik SMC Damir Orehovec.

Županu tako ni preostalo drugega, kot da skliče izredno sejo, “s čimer bodo vsi, ki menijo, da je treba o tem razpravljati, dobili priložnost za razpravo”.

Na seji bodo sprejemali dokument identifikacije investicijskega projekta za umestitev Mariborske knjižnice v bivšo stavbo Probanke, kar je po navedbah vodstva občine podlaga za spremembo vladnega sklepa, s katerim je ta lani obljubila, da bo za reševanje prostorske stiske Mariborske knjižnice prispevala 2,7 milijona evrov. A je to vezala na ohranitev knjižnice na Rotovškem trgu, zdaj pa bi bilo treba spremeniti vladni sklep tako, da je mogoče ta sredstva dobiti tudi za njeno selitev na drugo lokacijo.

Slednje je namreč po navedbah županstva lažje uresničljivo in cenejše, kot obnova sedanje stavbe na Rotovškem trgu. Po najnovejšem predlogu občine bi knjižnico preselili v nekdanjo Probanko, ki je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

“Mislim, da nima smisla vztrajati pri dražjem in bolj tveganem projektu. Že če bi imeli dovolj denarja, ne vemo, v kolikšnem času bi realizirali projekt na Rotovškem trgu glede na okoliščine. Na drugi strani pa imamo stavbo, ki stoji, kjer ni potrebnih nobenih zunanjih posegov, ampak se preprosto gre noter, naredi par prilagoditev in v letu in pol je lahko v njej že knjižnica,” je Fištravec pojasnil.

Za uresničitev ideje o selitvi v Probanko navaja dve možnosti. Prva je, da občina z najetim bančnim posojilom kupi objekt od DUTB, s katero se trenutno pogaja glede odkupne cene. Druga, za občino ugodnejša možnost pa je menjava objektov – ministrstvu za notranje zadeve ponuja v lastništvo tri stavbe, ki jih ima trenutno v najemu policija.

Z rešitvijo se mudi, saj bi bilo treba milijon od obljubljenih državnih 2,7 milijonov evrov počrpati že letos. “Ministrstvo je občino že obvestilo, da ne glede na to, kakšna bo odločitev vlade (glede spremembe lokacije), poraba sredstev, ki naj bi bila namenjena za sofinanciranje v letu 2017 ob izpolnitvi zahtevanih pogojev, v prihodnjih letih ni mogoča,” so pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Ali bodo še naprej vztrajali na lokaciji knjižnice na Rotovškem trgu ali pa bodo ta denar namenili tudi za njeno selitev na Trg Leona Štuklja, še niso znali povedati. “Ministrstvo bo vlogo Mestne občine Maribor proučilo po prejemu celotne zahtevane dokumentacije in na podlagi le te odločilo, ali bo vladi predlagalo spremembo sprejetega sklepa,” so navedli.

Vir: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.