10:24, pet, 5. Jul

Mariborski svetniki od Arsenoviča zahtevali objavo razpisa za občinske štipendije za nadarjene





Na današnji izredni seji so mariborski mestni svetniki zahtevali, da Mestna občina Maribor po vseh zapletih objavi razpis za občinske štipendije za nadarjene.

Kot smo že poročali, so z Mestne občine Maribor avgusta sporočili, da letos ne bodo razpisali štipendij za nadarjene, kar je marsikoga osupnilo. Gre tako za nadarjene dijake kot nadarjene študente.

Odbor za mladino, šolstvo in šport je predlagal, da mestni svetniki obravnavajo to problematiko. saj se po besedah Alenke Iskra ne strinjajo s tem, da letos ne bi bilo tega razpisa.

V razpravi je več mestnih svetnikov poudarilo, da naj bo razpis štipendij za nadarjene objavljen v roku sedmih dni.

Dejan Kaloh  je poudaril, da so bili v njegovi svetniški skupini razočarani in presenečeni, ker je župan umaknil razpis za nadarjene. Izpostavil je, da bi bili s tem nadarjeni pozabljeni. Meni, da bi moral  biti župan bolj čuteč do nadarjenih dijakov in študentov ter da Maribor zaradi takih prijemov stagnira. Igor Jurišič je izpostavil, da bi moral biti razpis že objavljen in da bi nadarjeni imeli štipendije že od začetka šolskega leta. Meni tudi, da ravno take odločitve peljejo mlade k odločitvam, da odhajajo iz mesta.

Lidija Divjak Mirnik je dejala, da je odlok o štipendijah, ki še vedno velja, odličen. In da je pošteno do dijakov in študentov, da štipendije dobijo. In ker so pogoji za dodelitev štipendije za nadarjene zelo zaostreni, te ne morejo biti kadrovske.

Med drugim je Sonja Porekar  poudarila, da je proračun bil sprejet in da se mora izvršiti, tako da če so  bila sredstva za štipendije namenjena, naj se letos realizirajo. Karin Jurše je izpostavila, da naj se razpis objavi še letos in da se ne spodobi, da se avgusta objavi, da razpisa ne bo. Prav tako, da so kadrovske štipendije drugačne.

Župan Saša Arsenovič je sicer dejal, da bi morali uvesti drugačen sistem štipendiranja, t. i. partnerski. Mestni svetniki tega niso podprli. Podprli pa so sklep o objavi razpisa, ki ga mora župan objaviti v sedmih dneh.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.