14:35, sre, 24. Apr

Mariborski Vetrinjski dvor dobil vsebino





Mariborski Vetrinjski dvor, ki je po zaključku Evropske prestolnice kulture (EPK) večinoma sameval, bo kmalu spet poln umetnosti in kulture. Upravitelj Narodni dom Maribor je prostore oddal v brezplačni najem štirim društvom oziroma zavodom. Med drugim naj bi v njem odslej delovali center grafičnih umetnosti in rezidence tujih umetnikov.

Ena najpomembnejših meščanskih hiš v Mariboru z začetki izgradnje v 13. stoletju, znana tudi kot Naskov dvorec, je bila leta 2009 obnovljena kot ena večjih investicij na področju kulture. V njej je imel vse do lanskega poletja sedež zavod Maribor 2012 in v času EPK leta 2012 se je v njem zvrstil velik del dogodkov.

Po koncu leta 2012 so v njem ostale polne le še pisarne, po likvidaciji zavoda Maribor 2012 pa so se tudi te izpraznile. Občasno so v njem izvedli kakšno prireditev, toda dvor ni imela stalnega programa oziroma izdelane vizije za izrabo prostora.

Konec lanskega leta ga je v upravljanje prevzel Narodni dom Maribor in objavil razpis, na katerega se je prijavilo 11 društev in zavodov. Komisija je izbrala štiri, in sicer Društvo Hiša! s programom Center grafičnih umetnosti Maribor, glasbeno društvo Glas Podzemlja s programom Glas Podzemlja, Zavod Pekarna Magdalenske mreže s programom Soba za goste Maribor in Zavod Mars Maribor s programom Art šola Mars.

Center grafičnih umetnosti Maribor bo po besedah vodje društva Hiša! Katje Beck Kos prvi tovrstni center v Sloveniji. Deloval naj bi kot odprti prostor s tiskarskimi napravami, kjer bodo mladi ustvarjalci lahko izdelovali grafike.

V društvu Glas Podzemlja obljubljajo vzpostavitev “glasbenega zatočišča”, kjer naj bi vsakodnevno izvajali različno glasbo, povezano tudi z likovno umetnostjo in socialnimi programi. Soba za goste Maribor je že vpeljani program umetniških rezidenc, v okviru katerega tujim umetnikom nudijo enomesečno bivanje in ustvarjanje v Mariboru. Art šola Mars pa naj bi postala središče ustvarjalnosti najmlajših.

“Dobrih idej je več, kot je trenutno na voljo prostorov,” je za STA povedal producent Vetrinjskega dvora Marko Brumen. Uporabniki bodo prostore dobili v brezplačno uporabo za dobo do treh let. Tam morajo izvajati programe, ki so ves čas dostopni javnosti. Tako želijo po besedah Brumna doseči, da se bo v Vetrinjskem dvoru “stalno kaj dogajalo”.

Še vedno pa ostajajo prazni razstavišče, večnamenska dvorana in del pisarniških prostorov, ki bodo na razpolago za občasno oziroma projektno uporabo. Razpis zanje naj bi bil objavljen še ta mesec.

Brumen meni, da se je Vetrinjski dvor izkazal za odlično prizorišče različnih dogodkov, ima pa tudi nekaj pomanjkljivosti. Izpostavil je predvsem problem s streho, na kateri ni dovolj snegolovov, zato bi lahko bile pozimi težave z varnostjo. Nekaj težav imajo tudi z opremo in akustiko.

Obratovalne stroške objekta bo kril Narodni dom Maribor oziroma občina, ki je v ta namen letos predvidela 50.000 evrov.

Vir: STA
Foto: Lokalec.si
prižig-lučk-v-mb-9

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.