19:51, čet, 25. Apr

Mariborski zdravstveni dom: Nekatere obravnave, kjer pacient ni fizično prisoten v ambulanti, se beležijo kot kratek obisk





V naše uredništvo se je obrnil bralec, ki ga je močno presenetilo, ko je pogledal v svojo zdravstveno kartoteko. Sam je sicer pacient pri enem od zdravnikov, ki deluje v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. “V tem letu nisem bil pri zdravniku niti enkrat, sem pa komuniciral preko telefona, ko sem si moral odpreti bolniško in ko sem zbolel za koronavirusom. V datoteki pa piše, kot da sem bil na pregledu.” Celoten članek lahko preberete TUKAJ.

Odziv Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor:

Nataša Maguša Lorber, dr.med., spec. druž.med. nam je dejala: “Vsak telefonski posvet, vsak predpis recepta ali napotnice, vsak vnos laboratorija, se v kartoteko beleži kot obravnava, bodisi kot posvet na daljavo v primeru uporabe elektronske komunikacije (telefon, mail), ki ga po pravilih ZZZS moramo beležiti glede na čas obravnave kot kratek, srednje dolg ali daljši posvet na daljavo, vse ostale obravnave, kjer pacient ni fizično prisoten v ambulanti (izdaja Rp, Np, MTP, bolniškega lista,…) pa kot kratek obisk (pravila ZZZS).”

Praktično se mora beležiti vsakršno delo, ki ga v zvezi z obravnavo pacienta opravi tim ambulante družinske medicine. 

“Kršitev s strani tega naslova v našem ZD zaenkrat nismo zaznali, sicer pa nadzor nad tem izvaja ZZZS, v primeru zaznanih kršitev pa se izvede tudi interni strokovni nadzor znotraj zavoda,” pojasni v nadaljevanju.

Omenila je tudi, da si, glede na velike administrativne in druge obremenitve ambulant družinske medicine v zadnjih letih, ne zna predstavljati, da bi do tovrstnih kršitev prihajalo kakorkoli namerno: “saj si nihče najbrž ne bi želel nalagati še dodatnega nepotrebnega dela, glede na to, da že tako ali tako vse ambulante na letni ravni praktično močno presegajo  glavarinske količnike in količnike iz storitev.”

Lani ZZZS zmanjšal svoje obveznosti do izvajalcev za 2.695.391 evrov

Obrnili smo se tudi na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer nam je Damjan Kos povedal, da vsako leto prejmejo nekaj ustnih ali pisnih vprašanj zavarovanih oseb, pa tudi konkretne prijave suma nepravilnosti. Lani so izvedli skupno 692 nadzorov: “Na podlagi ugotovitev je ZZZS v letu 2021 zmanjšal svoje obveznosti do izvajalcev za 2.695.391evrov, izvajalcem pa je ZZZS izrekel za 232.250 evrov pogodbenih kazni. Ugotovitve kažejo, da izvajalci zdravstvenih storitev oškodujejo sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja večinoma zaradi nepravilnega ali previsokega zaračunavanja zdravstvenih storitev.”

Konkretne odgovore glede omenjenega primera in nadzora v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, še čakamo, objavili jih bomo, ko jih prejmemo. Ponovno smo se obrnili na Zdravstveni dom dr. Adolfra Drolca Maribor in jih povprašali, koliko pogodbenih kazni so prejeli v preteklem letu in koliko kršitev je bilo zaznanih. Pojasnili so nam, da so imeli deset nadzorov, v katerih pa ni bilo zaznanih nepravilnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.