18:54, tor, 23. Apr

Mariborski zdravstveni dom vabi na cepljenje. Jutri, na dan cepljenja, je znižana cena cepiva





V mesecu maju 2022 bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in s sodelovanjem NK Maribor potekala tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom »Zdravo v naravo«.

Pobudnik akcije, ki traja že enajsto leto zapored in je kasneje postala vse slovenska, je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni.

Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni, so zapisali na mariborskem zdravstvenem domu.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta. Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.

Cepljenje je na severni ploščadi Ljudskega vrta

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti vseh občanov in navijačev NK Maribor, odraslih in otrok, bo akcija “Zdravo v naravo” potekala na lokaciji:
– Stadion Ljudski vrt, na severni ploščadi, v medijskem središču, v soboto 7. 5. 2022, od 8.00 do 20.00 ure.

Na cepljenje se je treba obvezno naročiti.

Občani se lahko za cepljenje prijavijo:
– preko spletne aplikacije https://prizdravniku.si/#/vrsta/07883/488
– vsak delovni dan od torka 19. 4. 2022 do petka 6. 5. 2022, od 7.00 do 15.00 ure, na tel. številki 02/22 86 200,

Cena cepiva proti KME, bo na ta dan znašala 20 evrov.

Plačilo bo možno samo s plačilno kartico. Kdor ima cepilno kartico, naj jo prinese zraven. Izdaja nove cepilne knjižice znaša 5 evrov.

Priporočljiv presledek med cepivom proti covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov, so zapisali na mariborskem zdravstvenem domu. 

Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na covid-19. Mariborski zdravstveni dom prosi, da ob prihodu na lokacijo upoštevate navodila NIJZ glede preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.