15:31, sob, 20. Apr

Mariborsko knjižnico bi naposled selili v Centrum





Mariborski mestni svetniki bodo na naslednji seji prihodnji četrtek končno odločali o rešitvi  problema prostorske stiske Mariborske knjižnice. Predlog župana Andreja Fištravca je, da se knjižnico preseli v nedokončani objekt Centrum.

centrum

Kot je razvidno iz Dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) Umestitev Mariborske knjižnice v objekt Centrum je vrednost investicije ocenjena na 13,3 milijona evrov, pri čemer je kot edini vir financiranja navedena Mestna občina Maribor. V letošnjem letu bi za nakup objekta namenili 2,9 milijona evrov, leta 2019 bi v proračunu morali zagotoviti 2,5 milijona evrov in leta 2020 še 7,9 milijona evrov za dokončanje objekta ter nakup opreme. Selitev bi po tem načrtu bila avgusta 2020.

Možnost uporabe Centruma, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) (ta ga je marca lani kupil za 1,7 milijona evrov), se je kot nadomestne lokacije za knjižnico omenjala že pred tremi leti, ko se je na občini med drugim preučevalo tudi možnosti selitve knjižnice v bližnjo stavbo Ajpesa ali nekdanjo stavbo Probanke na drugi strani Trga Leona Štuklja, ideje selitve paso bile tudi v stavbo nekdanjega SDK, v Trgovski center City ter v stavbo Zavarovalnice Sava na Cankarjevi.

Župan Andrej Fištravec je prepričan, da je lokacija ustrezna, finančna konstrukcija projekta pa vzdržna tako za mestni proračun kot za funkcionalnost samega objekta za namene knjižnične dejavnosti. “Kot veste sem na koordinaciji svetniških skupin marca predstavil možnost umeščanja Mariborske knjižnice v prostore Zavarovalnice Sava na Cankarjevi ulici. Prisotni svetniki so želeli, da preučimo še eno lokacijo (objekt Centrum), ki je takrat nismo želeli javno komunicirati, saj je bilo potrebno preveriti lastniška razmerja in ustreznost same zgradbe za umeščanje knjižnice. Ker je bilo potrebno dogovoriti lastniška razmerja, gradivo za obravnavo ni bilo možno prej, kot je sedaj. Stavba in zemljišče sta v lasti Družbe za upravljanje terjatev in zasebnika iz Maribora. Na DUTB smo oddali nezavezujočo ponudbo, sledilo bo zbiranje zavezujočih ponudb po potrditvi nakupa s strani Mestnega sveta, s privatnim lastnikom zemljišča pa smo pred sklenitvijo dogovora o nakupu deleža,” je dejal Fištravec, ter dodal: “Vzporedno s temi aktivnostmi smo dali izdelati DIIP za Umestitev Mariborske knjižnice v objekt Centrum, ki ga bomo 13. septembra na redni seji mestnega sveta predstavili in obravnavali. Pri pripravi DIIP-a je sodelovalo vodstvo Mariborske knjižnice, ki je podalo programska izhodišča.”

Dejal je še, da je na koordinaciji svetniških skupin v marcu bilo dogovorjeno, da se ustreznost rešitve najprej predstavi mestnim svetnikom. “Zato bo še v tem tednu sklicano srečanje na katerem jim bo predstavljen DIIP za umeščanje knjižnice v objekt Centrum. Vse podrobnosti medijem pa bodo predstavljene na srečanju z novinarji, ki bo v petek, 7.9. 2018.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je že pred časom za nekatere medije dejala, da pogojno sprejema takšno možnost. Kot je dejala, se ji zdi lokacija Centruma primerna. “Se pa bojim, da stavba, ki je bila mišljena kot poslovno – stanovanjski objekt, ne bo primerna za umestitev vseh vsebin knjižnice,” je dejala.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.